Prema najnovijim rezultatima IT stručnjaci imaju odlične zarade, svuda pa i kod nas. 
 
Kako stoji u izveštaju američke firme za IT stručnjake “Mondo”i u vreme ekonomske krize rast plata u ovoj oblasti je zapažen i dostiže šestocifrene iznose godišnje zarade. U Americi, naravno.
 
Tako recimo chief information officer zarađuje od 12.000 do 14.400 evra mesečno a na dnu liste je data warehouse engineer koji prima mesečno i do 9.000 evra.  
 
Istraživači napominju da cena za stručnjake za razvoj Android aplikacije raste a da će se ponuda poslova za razvoj mobilnih aplikacija do 2020. godine povećati za trećinu.
 
U Srbiji su takođe stručnjaci ove vrste sve traženiji, posebno programeri, administratori mreže, dizajneri a početne plate se kreću od 600 do 800 evra.
 
Ovo su takođe atraktivna i tražena zanimanja: računovođe, prevodioci, stručnjaci za odnose s medijima, finansijski planeri i savetnici, marketing stručnjaci. 
 
Kod nas dobro prolaze ekonomisti, pogotovo stručnjaci za investicije, kreditni analitičari, revizori. Među traženima su i arhitekte, advokati, privatni lekari. Presudno je u kojoj firmi se radi, veoma je važno biti specijalista za neku oblast.
 
Svakako, to je svima jasno, najbolje plaćena zanimanja u Srbiji su estradne zvezde, političari, sportisti.  

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime