Najmoćnije zemlje Zapada ujedinile se protiv Rusije

Zbog novog trovanja špijuna

Situacija na relaciji Zapad – Rusija se dodatno komplikuje.

Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Francuska izdale su upravo zajedničku izjavu sa Velikom Britanijom u kojoj direktno optužuju Rusiju za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna.

U izjavi koju su potpisali američki predsednik Donald Trump, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May optužili su Rusiju i izrazili gađenje zbog napada na Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju koji se dogodio u engleskom gradu Salisburyju pre desetak dana.

Rusija je kriva za prvu upotrebu nervnog otrova od Drugog svetskog rata, poručuju i dodaju da je to udar na suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva i jasno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i kršenju međunarodnog prava.

Kaže se da nema nikakvog drugog razumnog objašnjenja nego da Rusija stoji iza trovanja bivšeg špijuna.

Britanija je juče proterala ruske diplomate sa svoje teritorije da bi danas ruski ministar inostranih poslao rekao da će Rusija uzvratiti istom merom.

Hemikalija koja je korišćena u napadu na Skripala je deo grupe nervnih agenasa koje je razvila Rusija, a koji je poznatiji pod imenom Novičok, piše BBC.

Sergej Skripal bivši je ruski obaveštajac koji je navodno dojavljivao podatke o ruskim špijunima Velikoj Britaniji. Rusija ga je zbog toga optužila za veleizdaju zbog čega je neko vreme proveo u zatvoru. Oslobođen je tokom razmene špijuna i od tada živi u Britaniji.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *