1. Pumapunku u Tiwanacu – Bolivija

wiki: bratarb

Ova građevina u Boliviji i dalje zbunjuje naučnike. Napravljena od ogromnih blokova koji su slagani jedan na drugog poput puzzli i to bez vezivnog materijala, poput cementa ili drugog lepka.

Ali prava misterija je što se na njima ne vide nikakvi tragove obrade. Kao da ih je neko sekao laserom. A laser tada, kao što znate, nije postojao. Tu su i misteriozne glave koje predstavljaju – ne zna se šta.

2. Sacsayhuaman – Peru

wiki: leon petrosian

Ono što naučnike čudi je kako je moguće da jedna tehnološki nerazvijena civilizacija uspela da napravi tako savršene građevine poput Sacsayhuamana, strukturalno gledano. Još manje kako su znali koji kamen tačno treba gde da se postavlja. Uz savršenu preciznost. Čak i u današnje doba, gradnja ovako nečeg predstavljala bi noćnu moru za građevince.

3. Nazca linije – Peru

wiki: maria reiche

Čak 70 takozvanih geoglifova postoji u Peruu. Gigantske mitske figure ucrtane su u pustinjski pesak. Ne zna se čemu su služili crteži niti kako su nastali. Ideje idu do toga da su ih pravili vanzemaljci, pošto nema drugih logičnih objašnjenja. Zato što su zaista ogromne uopšte nije jasno kako su nastale bez pregleda iz vazduha.

4. Velika piramida u Gizi

wiki: robster 1983

Pošto je Velika Piramida jedno od 7 originalnih svetskih čuda i najviša građevina koju je čovek izgradio jasno je da je u pitanju neverovatna stvar. Ali ono što se zna o njenoj konstrukciji, je da je njena izgradnja zahtevala tehnološko znanje koje Egipćani tog vremena jednostavno nisu imali. Kako? Pojma nemamo.

5. Stonehenge – Britanija

wiki: stefan kuhn

Najraširenija je popularna teorija da je to bilo mesto na kome su se okupljali druidi. Ali 30 kamenih gromada visokih preko 3 metra i teških 26 tona svaka, poređanih u krug kako bi se poravnali sa suncem samo produbljuju misteriju. Ne zna se kako je kamenje postavljeno niti kako je postavljeno tako precizno.

6. Lobanja deteta – Meksiko

wiki: cielprofond

Pronađena 1930. godine, za nju se verovalo da je arheološki pronalazak vanzemaljskog porekla. Naučnici su mislili da je reč o deformisanoj lobanji pripadnika Indijanaca. Ali analiza DNK je ukazala da je reč o do sada neotkrivenoj vrsti. Za koju nismo ni znali da postoji.

7. Kamene sfere – Kostarika

wiki: anne egitto

Na stotine savršeno oblikovanih sfera rasuto je po džunglama te zemlje Centralne Amerike. Njihov prečnik varira od svega nekoliko inča do preko dva metra, a stručnjaci nemaju ideju kako su se našle u džunglama i kako su napravljene. Teorija je mnogo, a malo koja ima smisla. Recimo da potiču sa Atlantide. Koja verovatno nije postojala.

8. Antikitera  – Grčka

wiki: marsyas

Reč je o 2000 godina starom predmetu, koji je nastao u staroj Grčkoj. Zapravo to je mehanički računar za astronomska merenja. Otkriven je 1900. i predstavlja komad poprilično napredne tehnologije za doba stare Grčke. Zapravo najmanje 1000 godina je ispred svog vremena. Verovatno se koristio za određivanje tačnih trenutnih lokacija svemirskih objekata, pre svega planeta.

Ono što je posebno čudno je što ima mehanizam sa zupčanicima. A ovakvi mehanizmi su počeli da se koriste mnogo kasnije. Recimo 10 vekova kasnije. Tako da ništa slično nije pronađeno pre ili posle tog predmeta. Antikitera je ostala nerešena misterija.

9. Trilithon u Baalbeku – Liban

wiki: Heinz-Josef Lücking

Trilithon je kolekcija najvećeg klesanog kamenja u starom svetu. Baš kao i kod kamenih blokova korišćenih za izgradnju velike piramide u Gizi, i ovde se tek nagađa kako su se gromade po 1200 tona slagane. Što je eufemizam za – blage veze nemamo.

10. Blythe Intaglios – Kalifornija

wiki: rons log

Ovi geoglifovi otkriveni su tek iz vazduha. Stari su verovatno oko 2000 godina. Postoji čak 600 takvih crteža na jugozapadu SAD, ali ono što ih čini drugačijim od drugih su njihova veličina i detalji. Najveći od njih prikazuje muškarca, dužine 60 metara. Svrhu tih crteža nitko nije shvatio do sada. Ali svi znamo da su ih uradili vanzemaljci. Recimo.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime