Znamo da su se samo pre stotinak godina ljudi lečili svim i svačim. I danas ima onih koji koriste te “proverene” lekove. Ako je bilo dobro mojoj babi biće i meni. E pa evo najluđih lekova koji su se nalazili u knjigi Vase Pelagića – Stvarni domaći učitelj, objavljene 1881. godine. Uživajte:

Lupanje srca

Ako vam lupa srce treba otići u mesaru pa progutati komadić mesa od onog mesa u butu što samo drhće kad se guli. Živo naravno.

Krv iz nosa

Kada teče krv iz nosa najbolje je pljuvanje. Kad se čovek dobro ispljuje krv iz nosa prestaće da teče. Dobro je da se uzme smotuljak čiste hartije i da se dugo žvaće u ustima.

Rane

Kad teče krv iz rane najbolje je zaustaviti sa paučinom. Može da posluži i tanko pečeno belance od jajeta, ili so, ili sitno narezan duvan. A ko ima hajdučku travu neka je izgnječi, pomeša sa svojom mokraćom i metne na ranu. SO NA RANU??

Zapaljenje očiju

Treba previjati komadić nesoljene sveže slanine na bolne oči.

Otok

Svaki se otok najbrže leči svežom smolom, onom sa drveta. Tom smolom namazati parče kože i previjati na otečeno mesto.

Uvobolja

Kada boli ovo treba naći tek okoćene miševe i staviti u čistu flašu sa zejtinom. Držati zapušenu na suncu nekoliko dana. Mišići će se pretvoriti u zejtin a smesu treba čuvati preko cele godine i po potrebi ukapati u bolno uvo.

Nesanica

Ako ne može čovek da spava dobro je uobraziti da se čovek vozi po moru, da putuje kroz neka ravna, žitom zasejana polja ili rodne livade i paše. Za prijatan san treba uveče jesti crnog luka ili da se napravi ovaj oblog koji se stavlja na čelo, pomeša se sok od pelina sa vinom i testom od brašna.

Bolovi zbog prehlade

Uzme se plavi, modri debeli papir pa se isprobada iglom. Zatim se utuče sitno tamjan i pospe po toj hartiji i polije odozgo špiritusom da se nakvasi hartija. E onda se to privije na bolno mesto i drži ceo dan.

Grčenje ruku ili nogu

Za lečenje grčeva u nogama ili rukama najsigurniji lek je goveđi burag. Uzme se burag čim se izvadi iz živinčeta i još dok je vruć obloži bolno mesto, držati dok se ne ohladi. Tako treba raditi svaki dan nekoliko nedelja. Naravno, bolesnik mora da traži mesto gde se svaki dan goveda kolju da bi mogao redovno da upotrebljava lek.

2 KOMENTARI

  1. Trebalo je da dodate savet za lecenje prista – prisloni se ziva kokoska na ranu i broji se tako dok kokoska ne umre, i tad ce bolest tog prista da ode na kokosku.. Ima jos ludackih “lekova” tamo..

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime