Najgluplja naučna otkrića ove godine su pred nama pošto su dodeljene Ig Nobel nagrade.

U pitanju je parodija na čuvene Nobelove nagrade, a iza svega stoji satirični magazin Annals of Improbable Research čiji urednici već 30 godina biraju najsmešnija naučna dostignuća.

Najgluplja naučna otkrića ove godine

Jedno od važnijih priznanja dobio je arheolog Metin Eren sa Kent State University koji je napravio nož od smrznutih fekalija. Eksperiment je bio deo istraživanja kulture Inuita iz Kanade koji navodno prave oružje od svoje smrznute kake. Nažalost, naučnici nisu uspeli da naprave dovoljno dobre noževe od ljudskih fekalija. Problem je što se materijal brzo topio tokom sečenja. UF!

Na vrhu liste dobitnika je i Stephan Reber sa Univerziteta u Beču. On i njegove kolege su strpali aligatora u sobu ispunjenu helijumom i slušali kako se oglašava. Ideja je bila da se dokaže da li reptili mogu da svojim glasom prikažu svoju veličinu. Autori nisu baš sigurni da li je eksperiment uspeo ali su zaslužili nagradu iz oblasti akustike.

Vrlo važna je i nagrada iz ekonomije koju su dobili naučnici iz više zemalja na čelu sa tipom po imenu Christopher Watkins. Oni su pokušali da dokažu vezu između nejednakosti u primanjima u zemljama i količine ljubljenja u usta.

Nagrada iz psihologije otišla je u ruke Ivanu Makymovu sa Swinburne University of Technology koji je smislio metod otkrivanja narcisoidnih poremećaja na osnovu posmatranja obrva.

Richard Vetter sa University of California je dokazao kako se stručnjaci za paukove zapravo plaše paukova.

Nagrada za mir otišla je u ruke Vladama Indije i Pakistana zbog toga što su njihove diplomate u sred noći tajno zvonili na vrata jedni drugima pa onda pobegli.

Xi Guang-An, Mo Tian-Xiang, Yang Kang-Sheng, Yang Guang-Sheng i Ling Xian Si, pet plaćenih ubica dobili su priznanje iz menadžmenta.

Pošto je prihvatio da izvrši ubistvo Xi Guang-An je umesto toga zadatak prepustio Mo Tian-Xiangu, koji je umesto da obavi posao prosledio zadatak Yang Kang-Shengu , koji je potom taj zadatak predao podizvođaču Yang Guang-Shengu, koji je taj zadatak umesto toga predao Ling Xian-Siu. Svaki ubica je dobio sve manji procenat prvobitne cifre i na kraju niko nije ni počinio ubistvo.

I za kraj neki svetski lideri su dobili nagradu iz medicinske edukacije zato što su pokazali kako njihovi glupavi postupci mogu da imaju veći uticaj na ljude od naučnika i doktora. Među dobitnicima su Donald Trump, Lukašenko i recimo predsednik Brazila Jair Bolsonaro.