Pandemija korona virusa, pa rat koji besni unutar evropskih granica promenili su i moć pasoša a tek će u decenijama koje slede. To je posebno važno ako se zna da pasoši nisu samo za prelazak granice već i menjanje kvaliteta života, pravo na duži boravak, pravo na putovanje u susedne zemlje, pravo na zdravstvenu zaštitu, školu i zaposlenje, piše forbes.com.

Na sajtu se podseća da postoji nekoliko organizacija koje prate snagu pasoša širom sveta a The Henley Pasport Index je jedna od njih. Prati se u koliko zemalja pasoš može da obezbedi pristup bez potrebe za prethodnom vizom.

Nedavno ažuriranje ove organizacije stanja prohodnosti sa određenim pasoima dokaz je da je rat radikalno promenio moć ukrajinskih i ruskih pasoša.

Otkako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, zemlje EU su radikalno smanjile putovanja za nosioce ruskih pasoša, blokirajući vazdušni prostor za ruske avione, zabranile pojedincima da putuju i prestale da obrađuju vize i zahteve za zlatne pasoše za vlasnike ruskih pasoša.

Vlasnici ukrajinskih pasoša imaju nova prava u zemljama Evrope jer tu mogu da žive i rade naredne tri godine, što je podiglo njihov rejting na rekordno 34-to mesto, popevši se za 26 mesta od 2012. godine.

Rusija je na 49-tom mestu a “jaz će se verovatno još više povećati”.

Na prvom mestu su Japan i Singapur čiji vlasnici mogu da pristupe 192 destinacije širom sveta bez viza. Ovde nisu uzeta u obzir trenutna ograničenja putovanja zbog covid 19.

Na drugom mestu su Nemačka i Južna Koreja a mogu da pristupe na 190 destinacija.

Finska, Italija, Luksemburg i Španija dele 3 mesto omogućavajući svojim vlasnicima pasoša da pristupe 189 destinacija u svetu bez kupovine vize unapred.

Velika Britanija je na 5 mestu a SAD na šestom.

Na dnu liste je Avgannistan koji svojim vlasnicima omogućava da pritupe bez vize na 26 destinacija.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime