Gradski život

Najbolje čuvane stvari na svetu

Četiri svetske i jedan kompleks u Srbiji zaslužuju titulu – Najbolje čuvane stvari

Najbolje čuvane stvari na svetu
Najbolje čuvane stvari na svetu

Mislite da je vaša stara devizna štednja koju ste nasledili od bake i deke dobro čuvana u banci? U poređenju sa ovih pet najbolje čuvanih stvari na svetu, vaša banka je kao poklon na tacni za lopove.

Data – Back it up

Iza imena ove kompanije kriju se najbolje čuvani sistemi servera na svetu. Pentagon i Google zajedno su mala deca za njih, pošto oni vaš Backup čuvaju na nekoliko mesta širom sveta. Imaju svoju vatrogasnu jedinicu na svakoj lokaciji i 2700 zaposlenih osoba. Najnovija bezbednosna oprema se podrazumeva a samo par ljudi u kompaniji zna sve lokacije njihovih servera. Eto, možete da predložite devojci da snimite vaš kućni video kako se seksate i obećate da ga nećete pokatati ortacima već odložiti na najbolje čuvano mesto na svetu.

Svalbard Global Seed Vault

Kako i vrabci znaju da 2012. dolazi kraj sveta baš je dobro što su mudri Norvežani napravili Svalbard Global Seed Vault, odnosno banku semena svih biljaka na svet. Smeštena je kojih hiljadu kilometara od Severnog pola, a ovaj trezor na ostrvu Svalbard se od milošte zove i banka za kraj sveta, Tu je čak 4.5 miliona semenki, koje će naravno Brus Vilis iskoristiti kada ponovo spasi svet kako bi nahranio svoje potomke. Ideja ovog projekta zapravo i jeste da sačuva život u slučaju apokalipse koja bi izbrisala ljude, životinje i većinu biljaka sa naše planete zemljice. Zidovi ovog sefa su izrađeni od betona, podebljani čelikom i debeli su jedan metar. Čuva ga ceo NATO pakt kao najrođenije, ali i surovi uslovi okruženja.

The Beast – Zver

Ne, kada kažemo zver ne mislimo na lidere domaćih partija nego na automobil američkog predsednika. To je sasvim sigurno najsigurnije vozilo na svetu i jedno je od najsigurnijih i najneprobojnijih mesta za skrivanje. Blindirani Cadillac je bunker na točkovima, težak čak osam tona, sa čelikom debelim 20 centimetara. Ne mogu mu ništa meci ni bojni otrovi, a navodno može izdržati i direktni udar rakete. Staklo je debelo 12.5 cm, a ima i svoj izvor kiseonika i rezerve krvi za predsednika. Dakle, idealan za put do Zlatibora Ibarskom magistralom. U poređenju sa ovim Cadillacom, blindirani Mercedes ruskog predsednika Medvedeva je igračka za decu.

Sefovi Vatikana

Da se Vojislav Šešelj pita, u podrumima Vatikana se kriju sve svetske zavere i pakleni planovi za uništenje Srbije, majke Rusije i pravosljavlja, Na sreću, ne pita se. Ipak, sefovi Vatikana izgledaju baš kao i u filmu Anđeli i Demoni, pa još malo opasnije. Vatikanske tajne čuvanije su od onih u Beloj kući i Američkim federalnim rezervama, a zapravo im nije moguće čak ni prići. Zidovi su široki čak 3 metra, a kada su birali poslednjeg Papu, obezbeđenje je nekoliko dana tražilo bubice i druge špijunske aparate. Možda je dr. Šešelj ipak bio u pravu?

Nova Američka ambasada u Beogradu

Američka ambasada će se za dve i po godine preseliti iz sadašnje zgrade u Kneza Miloša, na Topčider, na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Ulice Ive Vojinovića. Tu će se sledeće dve godine graditi najbolje čuvani objekat na Balkanu. Već sada je jasno da će kompleks imati nekoliko nivoa ispod zemlje, a ukupna procenjena vrednost radova je neverovatnih 100 miliona dolara. Idejno rešenje budućeg izgleda ambasade radio je tim vrhunskih američkih arhitekata firme Zimmer Gunsul Frasca koji i inače projektuju najbolje čuvana mesta za Američku vladu. Ceo projekat je obavijen velom tajne, ali se stručnjaci slažu da će ovo biti najbolje čuvani objekat u ovom delu Evrope.

Komentari (1)

1 Komentar

 1. Mića

  21.10.2009at1:28 pm

  Jako zanimljivo, sise jedne… Mogli su nasima da plate tolike pare, da nesto novca unesu u zemlju…

  I da nam bude super jer bi se srusilo kroz nekoliko godina 😉 :)))))))

Ostavi komentar

*

 

Više uGradski život

Roboti će uništiti globalni finansijski sistem? %Post Title

Roboti će uništiti globalni finansijski sistem?

Postoji realna opasnost

Domino Magazin 20.08.2018
Znamo kada će kraj leta %Post Title

Znamo kada će kraj leta

Paklena nedelja pa osveženje i to je to od leta

Domino Magazin 20.08.2018
NASA Opportunity se i dalje ne javlja %Post Title

NASA Opportunity se i dalje ne javlja

Zatrpan peskom na Marsu

Domino Magazin 20.08.2018
Pronađeni fosilni ostaci kita %Post Title

Pronađeni fosilni ostaci kita

Stari 10 miliona godina

Domino Magazin 20.08.2018
Ukida se zimsko računanje vremena? %Post Title

Ukida se zimsko računanje vremena?

U celoj Evropi

Domino Magazin 20.08.2018
Misteriozni ruski satelit izazvao uzbunu %Post Title

Misteriozni ruski satelit izazvao uzbunu

Ne znamo o kakvom objektu se radi

Domino Magazin 17.08.2018
Otkrivena najtoplija planeta u Univerzumu %Post Title

Otkrivena najtoplija planeta u Univerzumu

Na Kelt-9b se tope gvožđe i titanijum

Domino Magazin 17.08.2018
Propast Venecuele: Više nema ni pitke vode u gradovima %Post Title

Propast Venecuele: Više nema ni pitke vode u gradovima

Populizam i komunizam u praksi

Domino Magazin 16.08.2018
Rešena misterija Uskršnjih ostrva %Post Title

Rešena misterija Uskršnjih ostrva

Rapa Nui ipak se nisu samouništili zbog suludog verskog kulta?

Domino Magazin 16.08.2018
Najbolji grad za život na svetu je na samo 6 sati od Beograda %Post Title

Najbolji grad za život na svetu je na samo 6 sati od Beograda

Tako blizu a tako daleko

Domino Magazin 16.08.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.