Mislite da je vaša stara devizna štednja koju ste nasledili od bake i deke dobro čuvana u banci? U poređenju sa ovih pet najbolje čuvanih stvari na svetu, vaša banka je kao poklon na tacni za lopove.

Data – Back it up

Iza imena ove kompanije kriju se najbolje čuvani sistemi servera na svetu. Pentagon i Google zajedno su mala deca za njih, pošto oni vaš Backup čuvaju na nekoliko mesta širom sveta. Imaju svoju vatrogasnu jedinicu na svakoj lokaciji i 2700 zaposlenih osoba. Najnovija bezbednosna oprema se podrazumeva a samo par ljudi u kompaniji zna sve lokacije njihovih servera. Eto, možete da predložite devojci da snimite vaš kućni video kako se seksate i obećate da ga nećete pokatati ortacima već odložiti na najbolje čuvano mesto na svetu.

Svalbard Global Seed Vault

Kako i vrabci znaju da 2012. dolazi kraj sveta baš je dobro što su mudri Norvežani napravili Svalbard Global Seed Vault, odnosno banku semena svih biljaka na svet. Smeštena je kojih hiljadu kilometara od Severnog pola, a ovaj trezor na ostrvu Svalbard se od milošte zove i banka za kraj sveta, Tu je čak 4.5 miliona semenki, koje će naravno Brus Vilis iskoristiti kada ponovo spasi svet kako bi nahranio svoje potomke. Ideja ovog projekta zapravo i jeste da sačuva život u slučaju apokalipse koja bi izbrisala ljude, životinje i većinu biljaka sa naše planete zemljice. Zidovi ovog sefa su izrađeni od betona, podebljani čelikom i debeli su jedan metar. Čuva ga ceo NATO pakt kao najrođenije, ali i surovi uslovi okruženja.

The Beast – Zver

Ne, kada kažemo zver ne mislimo na lidere domaćih partija nego na automobil američkog predsednika. To je sasvim sigurno najsigurnije vozilo na svetu i jedno je od najsigurnijih i najneprobojnijih mesta za skrivanje. Blindirani Cadillac je bunker na točkovima, težak čak osam tona, sa čelikom debelim 20 centimetara. Ne mogu mu ništa meci ni bojni otrovi, a navodno može izdržati i direktni udar rakete. Staklo je debelo 12.5 cm, a ima i svoj izvor kiseonika i rezerve krvi za predsednika. Dakle, idealan za put do Zlatibora Ibarskom magistralom. U poređenju sa ovim Cadillacom, blindirani Mercedes ruskog predsednika Medvedeva je igračka za decu.

Sefovi Vatikana

Da se Vojislav Šešelj pita, u podrumima Vatikana se kriju sve svetske zavere i pakleni planovi za uništenje Srbije, majke Rusije i pravosljavlja, Na sreću, ne pita se. Ipak, sefovi Vatikana izgledaju baš kao i u filmu Anđeli i Demoni, pa još malo opasnije. Vatikanske tajne čuvanije su od onih u Beloj kući i Američkim federalnim rezervama, a zapravo im nije moguće čak ni prići. Zidovi su široki čak 3 metra, a kada su birali poslednjeg Papu, obezbeđenje je nekoliko dana tražilo bubice i druge špijunske aparate. Možda je dr. Šešelj ipak bio u pravu?

Nova Američka ambasada u Beogradu

Američka ambasada će se za dve i po godine preseliti iz sadašnje zgrade u Kneza Miloša, na Topčider, na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Ulice Ive Vojinovića. Tu će se sledeće dve godine graditi najbolje čuvani objekat na Balkanu. Već sada je jasno da će kompleks imati nekoliko nivoa ispod zemlje, a ukupna procenjena vrednost radova je neverovatnih 100 miliona dolara. Idejno rešenje budućeg izgleda ambasade radio je tim vrhunskih američkih arhitekata firme Zimmer Gunsul Frasca koji i inače projektuju najbolje čuvana mesta za Američku vladu. Ceo projekat je obavijen velom tajne, ali se stručnjaci slažu da će ovo biti najbolje čuvani objekat u ovom delu Evrope.

1 KOMENTAR

  1. Jako zanimljivo, sise jedne… Mogli su nasima da plate tolike pare, da nesto novca unesu u zemlju…

    I da nam bude super jer bi se srusilo kroz nekoliko godina 😉 :)))))))

Comments are closed.