Najbolja putovanja za Novu godinu 2019. Evo ih naši predlozi za najbolje praznične destinacije u Evropi. Najbolje od svega je što se do svih stiže dosta brzo i jeftino, smeštaj je solidno povoljan i ima da se vidi toliko toga. Šta god odaberete, nećete pogrešiti:

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Zagreb

Prevoz: Kolima za 4 sata i 150 evra.

Zašto: Zato što je blizu i zato što treba da ga vidite ako već niste i upoznate pravo Balkansko gostoprimstvo ali u malo prefinjenijem izdanju. To vam je Zagreb.

Šta obići: Naravno Advent u Zagrebu gde ćete moći da probate svakakve đakonije. Fritule su definitivno obavezne. Ako niste znali to je dalmatinska verzija slatkih uštipaka. Ako vas zanima shopping sve je manje više isto kao u Beogradu, ali imate recimo i Decathlon.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019
Haljine za Novu godinu 2019
Jeftini pokloni za Novu godinu 2019
Najbolji pokloni za Novu Godinu 2019
Kako okititi jelku
Novogodišnje rasprodaje zima 2019
Novogodišnji pokloni za decu (2019)
Sve o kupovini novogodišnje jelke
Nova godina bez poklona je možda dobra ideja?

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Budimpešta

najbolja-putovanja-za-novu-godinu-2019

Prevoz: Kolima stižete za 3.5 sata, pod uslovom da na granici nije gužva. Cena puta u oba pravca sa putarinima je manja od 150 evra po autu.

Zašto: Zato što je vrlo blizu, a potpuno je savršena na mnogo nivoa. Budimpešta će vas podsećati na Beograd, ali veća, doteranija i malo mirnija verzija Beograda.

Šta obići: Zaboravite na Vaci ulicu i Trg Heroja. Idite u Muzej Terora, Premier outlet centar van grada i obavezno posetite Szimpla kafić u raspaloj kući. Budimpešta ja i dalje idealna destinacija za doček Nove godine. Smeštaj je jeftin, hrana savršena i vrlo povoljna a imate da vidite toliko toga. Probajte mađarske specijalitete (obavezno kurtoš kolač), a možete i da skoknete do mesta Sentandreje i vidite srpsko nasleđe u ovom mestašcu pored Budimpešte.

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Beč

najbolja-putovanja-za-novu-godinu-2019

Prevoz: Kolima ima da se vozi bar 6 sati, a avionom stižete za sat vremena. Prva varijanta košta oko 200 evra po kolima, a druga, pa, ako imate sreće sa avio kartama, samo malo više.

Zašto: Zato što je Beč već godinama najbolje mesto za život u celom svetu. Čist vazduh, prostrani bulevari, šoping u Marija Hilfer Štrase, muzeji su neizostavni deo svake posete Beču. Naravno skoknite i na Bečke šnice u jedini pravi restoran koji ih i dalje pravi najbolje na svetu – Figlmueller.

Šta obići: Sve! Ali kola parkirajte negde na parkingu a onda koristite metro ili još bolje električne trotinete koji su novi hit u Beču. Uzmete ih gde hoćete, ostavite gde hoćete. Jeftini su, brzi su i super povoljni.

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Sarajevo

najbolja-putovanja-za-novu-godinu-2019

Prevoz: Najbolje kolima i tada se vozi oko pet sati mada može i autobusom ako se plašite snegova po Bosanskim planinama i tada će potrajati sedam sati.

Zašto: Postoji bar milion razloga. Tu su kafane, ćevapi, džamije i crkve, tu su mesta na kojima ćete saznati sve o Gavrilu Principu ali i o opsadi Sarajeva devedesetih. Za lagane kafe u užem centru su Ort ili Havana i tražite Sevdah Cafe za istraživanje bosanskih običaja i sevdaha.

Šta obići: U gradu 4 velike religije obiđite što više ovih mesta. Poseban doživljaj katoličke crkve doživećete u franjevačkoj crkvi Svetog Ante na Bistriku, a vidite i manje poznate džamije poput Hadžijske. Sigurno će trajan utisak ostaviti velika Begova na čaršiji. Stara pravoslavna crkva i Saborna crkva su obavezne, a od jevrejskih tu je Aškenajska sinagoga.

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Skoplje i Ohrid

najbolja-putovanja-nova-godina-2019

flickr: dan

Prevoz: Kolima, taman će završiti auto put kroz Grdeličku klisuru pa će se do Makedonije stizati brže neko ikada. Računajte na oko 4 sata do Skoplja i još sat i po do Ohrida.

Zašto: Zato što je Makedonija nepravedno zaboravljeni biser Balkana a Skoplje i Ohrid su jedini gradovi gde su se sve vreme toko devedesetih pa sve do danas pričali svi mogući jezici bez ikakvih problema.

Šta obići: Stari novi centar u Skoplju, staru tvrđavu Kale, a u Ohridu stari grad, bugarsku tvrđavu, crkve,  sv Naum, restorane, pravi ribarski restoran u selu Trpejca (tražite divlje pastrmke).

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Prag

najbolja-putovanja-za-novu-godinu-2019

Prevoz: Kolima ima da se vozi oko 1.000 kilometara i to će potrajati. Avionom je zato bolja varijanta i ne mnogo skuplja.

Zašto: Centar Praga je čudesan i dobar deo zgrada je još iz 13 veka. A Česi su dobri domaćini i ubrzo ćete shvatiti koliko su nam jezici slični.

Šta obići: Stari sat, Karlov most, trg Vaclavski Namjesti, obalu Vltave…

Najbolja putovanja za Novu godinu 2019 – Berlin

Prevoz: Avionom, za malo više od 100 evra po osobi.

Zašto: Zato što je verovatno najkosmopolitskiji grad Evrope bar poslednjih 70 godina.

Šta obići: Berlinski zid, Štazi muzej, Aleksandar plaz, Checkpoint Charlie, Brandenburška kapija, stanicu Zoo ako ste čitali knjigu kao klinci…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime