Najbogatije žene su sada još bogatije. Na Forbes ovogodišnjoj listi 400 najbogatijih u Americi je i 56 žena, isto kao i prošle godine. Ali su sada, kao grupa, bogatije nego ikad, vrede 452 milijarde dolara.

Na vrhu su dve žene, MacKenzie Scott i Alice Walton. Scott je dobila udeo u Amazonu od 4% posle razvoda od Jeffa Bezosa i sada je bogatija za više od 20 milijardi dolara nego prošle godine zahvaljujući skoku e-trgovine za 64%.

Walton čija je neto vrednost 62,3 milijarde dolara je naslednica bogatstva Walmart.

Više od 60% žena sa spiska ove godine vredi manje nego prošle godine, piše Forbes. Tokom pandemije su porasli prihodi od e-trgovine i video igara ali su drugi sektori, ugostiteljstvo, nafta, gas pogodili mnoge žene sa ove liste.

Elaine Wynn, neto vrednost 1,7 milijardi dolara je najveći deoničar kazina giganta Wynn Resorts, otpala je sa liste pošto je turizam jako pogođen pandemijom i akcije su pale za 33% u odnosu na prošlu godinu.

Jedina novopridošla žena na listi je Alice Schwartz, neto vrednost 2,2 milijarde dolara, koja je sa suprugom osnovala kompaniju za biološka istraživanja i dijagnostiku Bio-Rad Laboratories. Uključeni su u testiranje covid 19 a akcije su im porasle. Ima 94 godine.

Od 56 žena sa Forbes liste njih 11 su same ili sa muževma izgradile bogatstvo. Među njima je najbogatija Diane Hendricks, oblast građevinarstva, čija je neto vrednost 7 milijardi i najbogatija je među ovih 11 žena.

Ostalih 45 su bogatstvo nasledeile od porodica ili pokojnih muževa ili poput MacKenzie Scott posle razvoda od Jeff Bezosa.

Kako piše Forbes belci u Americi drže gotovo 85% bogatstva zemlje, iako čine nešto više od 60% stanovništva. To je još izraženije među najbogatijim ženama Amerike. Samo dve na listi Oprah Winfrey i Thai Lee nisu belkinje.