Dok se jedan deo populacije neizmerno raduje novogodišnjim čarima, drugi Novu godinu doživljavaju kao usiljen praznik u kome hteo ne hteo moraš najluđe da se provedeš.

Beograd je od sredine decembra šaren, vrcav, svetlucav, euforičan i predstavlja prestonicu zabave. Ipak, u nezgodnim vremenima poput sadašnjih nije lako ispuniti sve novogodišnje aktivnosti: obilno kupovati, poklanjati, naći najbolje moguće društvo za najprestižniju žurku u gradu, ludo se provesti i prepričavati doživljaje iz najluđe noći do sledećeg dočeka. Mnogi Novu godinu doživljavaju kao usiljen praznik u kome je obavezno ludo se provesti. Nije lako izaći pred društvo početkom januara i ćutati o provodu koga nije bilo ili tražiti razloge zašto je bilo fantastično sedeti sa ruskom salatom u krilu ispred televizora na kome nije bilo ničeg pametnog za gledanje osim hipnotišućeg šarenog ekrana i bezbroj devojčica i dečaka koji nasmejani đipaju u blještavim suknjicama i kragnama. Tu su i neizbežne zarazne novogodišnje pesmice koje nerviraju najveći deo populacije ali ne prestaju da se snimaju iz godine u godinu!

U Beogradu se za doček Nove štedi još od septembra, već od kraja novembra počinje panično da se traži društvo i mesto novogodišnjeg izlaska. Ako je sredinom decembra slamarica i dalje prazna, dolazi do praznične panike. Ne postavljaju se pitanja gde ćeš i šta ćeš. Nema izbora! Proslaviti se mora! U pomenutom slučaju kreativnost može umnogome da pomogne da se prevaziđe manija novogodišnjeg dočeka.

Godina u koju ulazimo može da inspiriše brojem. Tako, na primer, okupite istomišljenike i provedite nezaboravnu noć… u tramvaju broj 10 (Kalemegdan – Banjica)! Od nekoliko vožnji u krug neće vam se zavrteti u glavi, a ulepšaćete veče i vozaču koji je verovatno proklinjao dan kada su mu odredili novogodišnju smenu.
Klubovi puni ljudi koji odbrojavaju do ulaska u novu godinu s vremena na vreme se ipak prazne. Zadimljen prostor i buka često nateraju posetioce da izađu ispred i proluftiraju pluća i promukle glasnice. Tako i oni koji odluče da izbleje po gradskim parkovima u blizini većih klubova mogu eventualno da upoznaju nekog novog i provedu se bolje od mnogih koji su papreno platili novogodišnje karte. Parkići ne uslovljavaju skupu odeću, ležerni su za provod svake vrste i ne izbijaju novac iz plitkih džepova.

 

Padobranske akcije su takođe bile vrlo popularne. Uvek se najbolje provede onaj koji se sam pozove ili neplanirano upadne na žurku. Takvih akcija je do nedavno bilo manje, ali proglašenjem ekonomske krize i gripova životinjskog porekla, kućne žurke su ušle u renesansni period. I u novogodišnjoj noći mora biti takvih u višemilionskom gradu. Treba samo dobro istražiti ponudu poznaničkih akcija, ne biti lenj i samopozvati se. Jedan savet: dobro se čuvajte treznih domaćina!
Sigurne proslave za koje ne treba mnogo sredstava i vremena da se organizuju uvek su najbolji izbor. Zar nije najprijatnije i najjednostavnije okupiti najdraže prijatelje, izvući bocu penušavog vina koje svako ima u podrumu ili kredencu? Još kada se uz to napravi jednostavna a fensi grickalica brusketi – povrće i turšije na prepečenom hlebu, doček može da bude poput druženja iz „Seks i grada“ i sve to uz blještava svetla Beograda. Nije na odmet ni napisati pismo Deda Mrazu bilo da ga vidite u liku nekog od prijatelja ili da i dalje verujete u čiku sa belom bradom i crvenim zimskim skafanderom. Vize su ukinute i lako može da se desi da se pravi Laponac zaputi u naše krajeve i prijatno nas iznenadi.

 

Uz jednostavna a kreativna rešenja pitanje „Gde ćeš za Novu godinu?“ ne mora da bude iritantno. Kakav god da je vaš izbor vodite računa o novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju i ne zaboravite da pod uticajem alkohola ne biste smeli ni ulicu da pređete bez pratnje. Dakle, i zakonom je propisano prisustvo prijatelja što je ponekad bez obzira na finansijske mogućnosti dovoljno za dobar provod!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime