Najstariji i najdeblji slojevi leda na Arktiku počeli su da pucaju. Severno od Grenlanda pojavljuju se prizori vode koja je do sada uvek bila zamrznuta, čak i leti.

Otapanje i odvajanje ledenih gromada na Arktiku događa se već drugi put ove godine zbog toplih vetrova i klimatskih promena, što je posebno zabrinjavajuće jer slični događaji nisu do sada nikad zabeleženi, piše The Guardian.

Naučnici kažu da je  ova pojava “zastrašujuća”.

Zapravo, toliko je loše da će se promeniti teorija o tome kako će deo Arktika najduže izdržati klimatske promene i zagrevanje Zemlje.

Slična je situacija i sa morem na severnoj obali Grenlanda koje je bilo smrznuto toliko da je donedavno nosilo naziv “poslednje područje leda”.

“Gotovo sav led na severu Grenlanda je ispucao i gromade leda postaju pokretne”, kazala je Ruth Mottram iz danskog Meteorološkog instituta.

A najnoviji podaci Norveške službe za proučavanje leda pokazuju da je arktički ledeni pokrivač na području Svalbarda prošle nedelje 40% niži od proseka koji je zabeležen u razdoblju od 1981. godine do danas.

Po novim procenama već do 2030. godine Arktički okean bi mogao da ostane bez leda.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime