Muzej Nikole Tesle našao se na listi najprecenjenijih turističkih lokacija na svetu.

Najprecenjenija na svetu je popularna tura Harija Potera u londonskom studiju Vorner bros, a na listi se nalaze i lokacije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Najskuplja na svetu bila je popularna turneja Harija Potera u londonskom studiju Vorner bros, koja prema rečima posetilaca teško može da opravda cenu ulaznice od 56 evra, a posetioci su bili podjednako nezadovoljni i preskupim suvenirima, koji koštaju čak 6 evra, tvrdi portal Saving Spot, koji je proučavao kritike posetilaca turističkih atrakcija u 134 zemlje objavljene na Trip Advisoru.

Uopšteno govoreći, pokazalo se da britanske atrakcije imaju veliki problem u pogledu odnosa vrednosti atrakcija i njihove cene, pa se među 20 najprecenjenijih atrakcija na svetu njih devet nalazi u Velikoj Britaniji.

Atrakcije posvećene popularnom čarobnjaku nemaju sreće ni u Sjedinjenim Državama – deo posvećen Hariju Poteru u okviru studija Juniversal na Floridi takođe je postao jedna od 20 najprecenjenijih turističkih atrakcija.

Autori su se potrudili i da praktično za svaku destinaciju u svetu izaberu po jednu atrakciju koja predstavlja najnižu vrednost za novac, pa su se tako i zemlje iz našeg regiona našle na listi.

Dubrovačka žičara, za koju odrasli moraju da plate čak 26 evra povratnu kartu, najprecenjenija je turistička atrakcija u Hrvatskoj, a pored nje, na listi se nalaze i slovenačka Postojnska jama, Galerija u BiH 07.11.95 i Muzej Nikole Tesle iz Srbije.

Austrijanci očigledno traže previše novca za svoju čuvenu palatu Šenbrun, Česi masovno preplaćuju Jevrejski kvart, Trg Svetog Marka je najprecenjeniji u Italiji, a na listi su i vatikanski muzeji.

Kada je u pitanju Francuska izbor je pao na Ajfelov toranj, u Škotskoj je to Edinburški zamak, u Španiji vodeni park Sijam u Kosta Adeheu, a u Turskoj palata Topkapi. B92