Muvanje sa rođacima je prestalno da bude OK negde početkom srednjeg veka. I nešto nam se čini da bi tako trebalo i da ostane.

Ali jedan naučnik tvrdi da smo malo previše paranoični po tom pitanju.

Genetičar Alan H. Bittles sa Kembridža (dakle nije totalna budala), kaže da je zasnivanje porodice sa rođacima sasvim ok. On objašnjava da je na osnovu njegovog istraživanja koje je trajalo 35 godina došao do zaključaka da to čak može i da bude sasvim ok za društvo.

Po pitanju genetskih anomalija i oboljenja roditelji koji su u srodstvu rizikuju da će i na decu preneti te osobine, ali doktor kaže da je to sasvim mali procenat populacije. Sa druge strane, tvrdi ovaj naučnik, rođačke veze su mnogo bolje po pitanju zaštite od nekih drugih bolesti, infekcija i raznih zdravstvenih problema.

On objašnjava da su se loši geni odavno pročistili iz ljudske populacije, a da upravo mešanje sličnih gena poboljšava celu stvar. Bittles dodaje da se zbog globalizacije sve ređe ukrštaju isti geni što povećava šansu od genetskih oboljenja. Tako da on kaže da bi bilo dobro da se venčate sa nekim bliskim rođakom, čisto zbog opstanka čovečanstva. Možda je u pravu ali mi nešto nismo baš u fazonu…

 

A da li znate koji je provereno najbolji način da smuvate devojku? Ali ne dalju rođaku! Kliknite ovde!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime