Istraživanje pod nazivom “Vrste”, koje je sproveo Discovery kanal, otkriva da gotovo 90% mladih muškaraca u Srbiji smatra da je stvaranje i podizanje sopstvene porodice najveći uspeh u životu.

Rezultati novog istraživanja koje je Discovery Channel objavio danas pokazuju da 89% srpskih muškaraca starosti od 25-39 godina smatra da je najbitnija stvar u životu postati otac i podizati porodicu. Rezultat je daleko iznad evropskog proseka koji iznosi 54% i zapravo je najviši od svih evropskih zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno.

Istraživanje Discovery-a “Vrste: vodič za razumevanje mladih muškaraca”  sprovedeno je u periodu od 2009. do 2010. godine, a jedan od rezultata je da 68% srpskih muškaraca smatra da mogu isto tako dobro da odgaje decu kao i što to mogu i pripadnice lepšeg pola. Dve trećine, 69%, smatra da je pružanje emotivne podrške članovima svoje porodice i provođenje vremena sa njima bitno kao i samo zarađivanje, što je ponovo najviši procenat muškaraca širom Evrope koji razmišljaju na ovaj način.
 
Na temu posla i karijere, istraživanje “Vrste” ističe da je čak 73% srpskih muškaraca koji su učestvovali u istraživanju izjavilo da bi voleli da budu sami svoje gazde jednoga dana, u poređenju sa prosečnim evropskim rezultatom od 62%.  U poređenju sa 75% Evropljana, čak 86% srpskih muškaraca veruje da je zadovoljstvo i uživanje u poslu važno koliko i dobra zarada.

Ovo istraživanje pokazuje i da srpski muškarci smatraju da im dobar fizički izgled omogućava da lakše izađu na kraj sa svakodnevnim pritiscima, a 20% njih priznaje da sada više koriste preparate za negu nego što su to činili pre nekoliko godina. Čak 68% srpskih muškaraca smatra da su dobar spoljašnji izgled i briga o njemu veoma važni, što je znatno iznad evropskog proseka na ovu temu koji iznosi 49%. Ipak, čak 55% ispitanih muškaraca iz Srbije smatra da se ne brine dovoljno o svom zdravlju, i da bi u tom smislu trebalo više da se potrude.

“Mladi muškarci su pod sve većim pritiskom da izgledaju dobro. Sa svih strana su bombardovani slikama idealnih muškaraca koji besprekorno izgledaju, a zabeležen je i porast u dostupnosti i pristupačnosti kozmetičkih preparata i odeće. Sve to znači da u današnje vreme mladi muškarci troše više vremena i novca na svoj izgled nego ikada ranije,“ kaže Kristijan Kurc (Christian Kurz), direktor Odeljenja za istraživanja kompanije Discovery Networks za Evropu, Bliski istok i Afriku, sektor tržišta u razvoju. “Širom Evrope uočavamo generaciju koja je itekako svesna svog tela i izgleda. Ovo je posebno prisutno u  urbanim područjima, a beležimo i povećanu želju za dobrim izgledom kod muškaraca orijentisanih na karijeru.”

Ovo istraživanje takođe pokazuje da mladi muškarci iz Srbije žele da ih okolina doživi kao dobro obaveštene i to čak 79% njih, što je sličan rezultat evropskom proseku koji iznosi 74%, pri čemu im je veoma bitno da su informisani o najrazličitijim mogućim temama.

“Želja da se bude dobro informisan je oduvek bila prisutna, ali je to nesumnjivo postalo lakše sa pojavom interneta, kao i zahvaljujući kanalima kakav je Discovery Channel, čiji su programi istovremeno i zabavni i edukativni”, objasnio je Kristijan Kurc. “Što stručnije i veće znanje posedujete, veće su šanse da ćete se istaći. Sada je zvanično poželjno da budete ekspert, pa čak i štreber. “

Istraživanje Discovery-a “Vrste” pokazuje da se mladi Evropljani mogu svrstati u četiri različite kategorije. To su ”Moderni i sposobni”, ”Ja i samo ja”, “Hranitelj pod pritiskom” i ”Bez obaveza”

U grupu ”Moderni i sposobni” spada najveći broj  srpskih muškaraca, čak 58%, što je znatno više od evropskog proseka koji iznosi 42%. Pripadnici ove grupe su porodično orijentisani i, kada imaju decu, veoma su posvećeni očevi. Imaju savremene poglede na uloge polova i žele da budu uvek dostupni očevi. Nastoje da imaju ispunjene živote sa mnogo različitih dešavanja, ali trude se da ih sve izbalansiraju.

Grupi ”Bez obaveza” pripada samo 14% mladih srpskih muškaraca što je rezultat sličan evropskom od 17%. Pripadnici ove grupe ne žele nikakvu odgovornost u životu. Ne žele brak i decu u ovim godinama (25-39), a ne brinu se mnogo ni o karijeri. Ne izlažu se bilo kakvim pritiscima, a njihov životni moto bi mogao da bude “živi danas, a o tome šta će biti sutra razmišljaćeš drugi put”.

U grupu ”Ja i samo ja”  spada samo 10% mladih muškaraca iz Srbije, što je zapravo mnogo niži procenat od evropskog proseka  od 24%. Oni stavljaju sebe i svoje potrebe ispred svega ostalog. Zapravo, oni nisu spremni da se skrase, ožene, imaju decu u ovim godinama (25-39), ali su dosta različiti od pripadnika grupe  ”Bez obaveza”.  Često im je posao glavni prioritet. Ponekad je tako zbog toga što su oni strastveni prema poslu kojim se bave i koji im pruža veliki osećaj samozadovoljstva. U drugim slučajevima, posao je krajnji cilj – ambiciozni su i žele da dobro zarađuju. Sledeći prioritet za ove muškarce su njihovi prijatelji, i, iako ne planiraju neizostavno da se ožene u ovim godinama, emotivne veze su im bitne i oni obično traže ravnopravnost u vezi.

U grupu ”Hranitelj pod pritiskom”  spada 18% mladih srpskih muškaraca, slično evropskom proseku od 17%. Oni nastoje da budu posvećeni roditelji i imaju prilično tradicionalan pogled na svoju ulogu u porodici. Veruju da žena odgaja dete bolje nego muškarac i smatraju da je njihova odgovornost da obezbeđuju novac za porodicu, što im u današnjim uslovima stvara priličan stres. Muškarci iz ove grupe često su podložni i drugim vrstama stresa.

Celokupna priča o muškarcima u Srbiji danas je priča o samopouzdanju i modernim pogledima na život i svet oko sebe. Srpski muškarci osećaju pritisak, ali iznalaze načine da se sa njim nose, ostavljaju teškoće iz prošlosti iza sebe i gledaju napred. Više nego ikad se posvećuju neposrednom okruženju – porodici, prijateljima i kućnom životu, a povrh svega, više nego ikad su otvoreni da prihvate moderne ideje prezentovane na internetu ili na kanalima poput Discovery-a”, zaključuje Kristijan Kurc.
 

“Vrste: vodič za razumevanje mladih muškaraca”  je temeljna studija bez presedana sprovedena nad 25.000 muškaraca starosti od 25 do 39 godina u 25 zemalja. Studija se temelji na kvalitativnim i kvantitativnim metodama sa ciljem da se otkrije čemu muškarci pridaju značaj, šta ih zanima, a šta brine, kakve su im sklonosti i šta utiče na njihovo ponašanje i odluke. Rezultati istraživanja su danas objavljeni na Golden Drum festivalu u Portorožu, u Sloveniji. Zemlje koje su obuhvaćene ovim istraživanjem su Srbija, Slovenija, Velika Britanija, Rusija, Poljska, Švedska, Hrvatska, Bugarska, Italija, Nemačka, Norveška, Holandija, Rumunija, Francuska, Španija i druge.