Muškarci u proseku žive kraće od žena. I tako je skoro u svim zemljama sveta. Uzroci si različiti, od ratova pa do alkoholozma i bolesti srca.

Ipak, novi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije otkriva zanimljiv podatak iz Evrope.

Što je jednakost između polova manja to će muškarci živeti kraće. Odnosno, što žene imaju manje prava, to je lošije muškarcima u tim zemljama.

“Život u zemlji polne jednakosti donosi benefite za muško zdravlje i dužinu života, blagostanje i smanjuje rizike od depresije, samoubistava i nasilne smrti”, piše SZO.

U izveštaju su istraženi podaci iz 41 zemlje sveta. I verovatno vas zanima gde je Srbija? Paaa, recimo negde u sredini, malo lošijoj sredini što se tiče Evrope.

Gde su najveće razlike?

Recimo u Skandinavskim zemljama gde je prosečan životni vek muškaraca preko 80 godina. U Rusiji je na primer manji od 70. U Srbiji je oko 75 i pada poslednjih godina.

Naučnici ističu da između ravnopravnosti muškaraca i žena i dužine života muškaraca postoji korelacija a ne uzročno posledična veza. Odnosno, nepoštovanje žena u društvu ne vodi do smrti muškaraca. Ipak, postoje zajednički faktori u društvima koji određuju kraći životni vek muškaraca i manje prava žena. Ceo izveštaj vam je ovde.