Masovni razvoj komercijalnih farmi za uzgoj morskih algi nedavno je imao i prvu probu, odnosno berbu i to u Holandiji, piše bbc.com. Ovim poslom rukovodi North Sea Farmers koji ima oko 100 članova, među kojima su giganti za hranu i široku potrošnju, energetske firme idr. Žele da povećaju proizvodnju morskih algi i pridruže se najvećim proizvođaćima koji se sada nalaze u Aziji i Kini.

Morske alge se koriste u ljudskoj ishrani, stočnoj hrani, đubrivu za zemljište, u kozmetici, zamena su za bio pakovanja umesto plastike, odlične su i kao biogorivo i za apsorpciju ugljen dioksida.

Stučnjaci ističu da će proizvodnja morskih algi rasti narednih godina jer je njihova primena sve obimnija. Da bi se proizvodnja i ekploatacija proširila Evropska komisija je dodelila proizvođačima finansijsku podršku.

Holandiji se u ovom poslu pridružuju Nemačka, Irska a u Velikoj Britaniji, koja više nije u EU, Škotska.

Alge se posle vađenja iz vode suše a onda seckaju i pakuju za prodaju. Proizvođači ističu da je prednost uzgajanja algi jer nije potrebna zemlja, slatka voda niti đubrivo. Posebno je važno, smatraju proizvođači, što gajenje morskih algi nema negativnih uticaja na životnu sredinu. Ali oakvo mišljenje ne dele ekološki stručnjaci.

Ekološke organizacije koje rade na zaštiti evropskih mora i okeana, plaše se da su morske alge postale nova zelena reklama, piše bbc.com. Postoje potencijalne negativne posledice kao što je istiskivanje drugih morskih organizama. Velike farme morskih algi mogle bi da dovedu do smanjeja fitoplanktona što je hrana za ribe a ribe su dalje u lancu ishrane hrana za foke isl.