„MOJ GRAD: BEOGRAD“ u Budimpešti od 27. do 29. decembra 2007.
Specijalni gost dramska spisateljica Biljana Srblljanović…

 

U glavnom gradu Mađarske, od 27. do 29. decembra,  u kultnom kulturnom centru na vodi – brodu A38, biće predstavljen program „My city …“.  Manifestacija je pandan projektu „Grad gost“, i već na ovom mestu može da se uoči sličnost između kulturnog centra A38 i Doma omladine. Upoređujući ove dve kulturne scene, koje na prvi pogled izgledaju sasvim različite, mogu da se uoče brojne sličnosti i to je, istovremeno, postulat oko koga je formiran celokupni program. Kao specijalnu gošću festivala, brod A38 i grad Budimpešta ugostiće našu dramsku spisateljicu Biljanu Srbljanović.

Trodnevni program „My city Belgrade“ obuhvata tri celine: „Balkanization“, „Minimalization“ i „Liberalization“. Ovaj program razlikuje se od ostalih izdanja po tome što će u okviru muzičkog programa uz beogradske, nastupiti i budipeštanski umetnici koji stvaraju u sličnom žanru. Tako će prve večeri (Balkanization) nastupiti Kal i DJ Soko sa beogradske, a Besh o droM  i CimbaliBand Balkan Project sa budimpeštanske strane. Partneri DJ Marku Nastiću i Ewoxu biće DJ-evi Hot X, Coyote, Bergi u večeri „Minimalization”. Kao veliko finale, večeri „Liberalization”,  uz Disciplin a kitschme i Darkwood Dub, predstaviće se Brains i Tudosok.

Osim muzičkog programa,  biće prikazani i filmovi „Hadersfild” Ivana Živkovića i „Pretty Diana” Borisa Mitića. Biće organizovan i okrugli sto koji će se fokusirati na ulogu Dunava u svakodnevnom (kulturnom) životu Budimpešte i Beograda, a  u kome će učestvovati:  Fodor Gabor, ministar životne sredine u Vladi Mađarske, Gander Peter, direktor studija Metropolitana, Janeš Peter, arhitekta ,Olivera Lazović, direktorka Turističke organizacije Beograda i Raša Dinulović, arhitekta i vizuelni umetnik.
Tokom projekta, prostor broda A38 biće preuređen da podseća na Beograd, a na meniju tamošnjeg restorana služiće se naši specijaliteti.
 
O PROJEKTU GRAD GOST
 
Svako izdanje projekta "Grad gost" fokusira se na jedan grad i određeni kulturni kontekst u okviru kojeg se organizuje razmena. Ta kulturna razmena ima formu mini festivala i događa se u Beogradu i gradu koji je u fokusu. To praktično znači da institucije koje organizuju ovaj projekat pružaju priliku afirmisanim ali i mladim umetnicima u usponu da se međusobno upoznaju i predstave svoje radove u partnerskom gradu.
Dakle, cilj ovog projekta je pružanje platforme umetnicima da se prvi put susretnu i eventualno iz tog susreta započnu partnerstvo.
Selekcija programa ovih manifestacija, odnosno umetnika i umetničkih disciplina, obavlja se u saradnji sa partnerskom organizacijom/organizacijama, ali  poslednja reč po pravilu pripada onoj organizaciji koja je domaćin.
 
Ovaj projekat su podržali Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime