Naučnici su se ponovo našli pred novom misterijom usled neobičnog oblika na površini na Saturnovom mesecu Titanu koju pojedini nazivaju „magičnim ostrvom“, piše "Huffington post" a prenosi B92.

Neobičan oblik, primećen u velikom moru na Titanu, prvi put je primećen na slikama koje je načinila Nasina Kazini svemirska letelica u julu 2013. godine. Fotografije načinjene iznad mora u narednim mesecima nisu uspele da pokažu oblik, ali se on ponovo pojavio na slikama snimljenim 23. avgusta 2014. godine.

Između ova dva viđenja, oblik je udvostručio svoju veličinu sa 50 na 100 kvadratnih kilometara.

„Nauka voli misteriju, a sa ovim enigmatičnim oblikom, imamo uzbudljiv primer konstantnih promena na Titanu. Nadamo se da ćemo biti u prilici da nastavimo da posmatramo kako se ove promene odvijaju kako bismo dobili uvid u to šta se dešava u ovom vanzemaljskom moru“, izjavio je Stiven Vol iz Nase.

Istraživači su uvereni da nije greška u njihovim podacima, i misle da je u pitanju dokaz postojanja mehurića, površinskih talasa, čvrstih materija koje plutaju na, ili odmah ispod površine ili nešto znatno egzotičnije.

Oni takođe misle da je ovo pojavljivanje u vezi sa početkom leta na Titanovoj severnoj hemisferi.

I dok pojedini naučnici veruju da Titanova tečna mora metana i etana mogu ukazivati na to da je ovaj svet naseljiv, istraživači kažu da je malo verovatno da je novi oblik u bilo kakvoj vezi sa nekom životnom formom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime