Tajni ruski satelit svojim “vrlo čudnim ponašanjem” u svemiru izazvao je uzbunu u Americi, poručuje State Department.

“Ne znamo tačno o kakvom se objektu radi i nema načina da to istražimo”, kazala je na konferenciji u Švajcarskoj održanoj 14. avgusta Yleem D.S. Poblete iz Kancelarije kontrolu oružja, piše BBC.

Amerikanci su zabrinuti da je moguće da se radi o novom, misterioznom ruskom oružju.

“Ponašanje i putanja satelita u orbiti nisu u skladu sa bilo čime što smo do sada videli pri nadzoru satelitskih aktivnosti”, objasnila je Poblete i dodala kako su ruske namere, povezane uz taj satelit, nejasne i zabrinjavajuće.

Rusija je odbacila takve navode kao “neutemeljene i klevetničke optužbe zasnovane na sumnji i pretpostavkama”.

Ipak, izgleda da nije sve tako jednostavno.

“Oružje koje se gradi za svemir oblikovano je na način da prouzrokuje štetu na potpuno drugom nivou od one koju pravi konvencionalno oružje. Oružje koje se koristi u svemiru može da izazove puno krhotina u orbiti”, objasnila je Alexandra Stickings, analitičarka pri engleskom Institutu za sigurnost.

“Takvo oružje uključuje lasere i deluje na frekvencijama mikrotalasa koji mogu zaustaviti rad ciljanog satelita na neko vreme ili ga onemogućiti trajno, a da ne bude u potpunosti fizički uništen”, kazala je Stickings.

Predstavnik engleskog Ministarstva obrane kazao je kako ne može potvrditi niti demantovati praćenje ruskih satelita.

“Postoji niz pretnji i opasnosti za sve koji učestvuju u svemirskim programima i zbog toga se razvija obrambeno svemirsko oružje od strane nekoliko država. Velika Britanija blisko surađuje sa međunarodnim saveznicima, uključujući i SAD, kako bi podstakla odgovorno i sigurno ponašanje u svemiru.“

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime