Evo zaista zanimljive situacije. Naučnici su još 2017. godine uočili neobično svemirsko telo koje se pojavilo u našem Sunčevom sistemu.

Od tada ga prate i stvari su postaju čudne. Recimo, zato što je taj objekat iz čista mira ubrzao tokom kretanja kroz naš sunčev sistem. A to je malo verovatno u slučaju međuzvezdanih objekata, kao što je ovo slučaj.

U novom radu, koji će biti objavljen u časopisu The Astrophysical Journal Letters, američki naučnici kažu da je potrebno dodatno analizirati asteroid.

Astronomi misle da spljošteni objekat dužine oko 400 metara, nazvan 1I/2017 U1, odnosno Oumuamua (što na havajskom znači ‘glasnik iz daleka’), može da bude solarno jedro koje je neka tehnološki razvijena civilizacija poslala da istražuje svemir.

Ono je moglo biti namerno usmereno prema Zemlji, a možda je i slučajno došlo do nas.

Avi Loeb, šef astronomskog odeljenja na Harvardu i koautor rada za NBC je rekao da je nemoguće znati koja bi tačno mogla biti svrha letelice jer je za to trebalo prikupiti mnogo više podataka.

Ako je Oumuamua letelica sa solarnim jedrom, kaže, jedna od mogućnosti je da je jedrila međuzvezdanim prostorom da bi u jednom trenutku naletela na Sunčev sistem „poput broda koji na otvorenom moru naleti na bovu“.

Na osnovu svojih proračuna putanje i neuobičajenih dimenzija Oumuamue, zaključili su da bi on mogao biti letelica na solarni pogon ili njen ostatak, a ne asteroid ili kometa.

Imamo loše vesti.

Na žalost, Oumuama je izašao iz Sunčevog sistema i danas je toliko daleko da se više ne može videti čak ni najsnažnijim teleskopima tako da je neke nove podatke, odnosno dokaze u prilog bilo kojoj tezi nemoguće prikupiti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime