Evo ih tri najveće misteriozne ličnosti koje nikada nismo rešili! Jedino što znamo je da su ovi ljudi postojali!

Ruski špijun u Americi
 

Dok je po Evropi trajao krvavi Drugi svetski rat, Amerikanci su pravili atomsku bombu u okviru projekta Menhetn. Odabrani naučnici su mesece proveli u pustinji radeći na ovom oružju. A Sovjeti su imali svog špijuna, kodnog imena Persej!

I to je otprilike sve što se zna! Kao i podatak da je sve informacije slao u Moskvu za sve vreme trajanja projekta Menhetn. Da stvar bude još luđa, Amerikanci su za ovo saznali tek 1991. godine kada su informacije procurele iz KGB. Nekoliko naučnika je optuženo za špijuniranje, ali svi su imali dobar alibi. A Rusija je brzo zapečatila svoje arhive. A to znači da nećemo verovatno nikad saznati ko je on bio. Možda Ajnštajn lično? To je bila jedna od teorija.

Čovek sa gvozdenom maskom

Sećate se filma Čovek sa gvozdenom maskom koji je proslavio Leonardo DiCaprio? E pa vidite, on je zasnovan na istinitoj priči. I niko nema pojma ko je zapravo bio. Jedino se zna da je u pitanju neko bitan.

Priča počinje 1698 godine kada je zatvorenik sa pseudonimom Eustache Dauger prebačen u Bastilju. Pre toga je proveo najmanje 20 godina u drugim zatvorima širom Francuske. Prema legendi, već je došao sa maskom koja mu je prekrivala lice. Čuvarima i drugim zatvorenicima je bio zabranjen svaki kontakt. U zvaničnim dokumentima je zaveden kao Zatvorenik 64389000. Umro je 1703. a ni 300 godina kasnije nemamo pojma ko je bio misteriozni zatvorenik.

Možda je to bio stariji brat kralja Luja četrnaestog, baš kao i u filmu, ali zaista nema dokaza za to.

Žena iz Isdale

Pre nekih tridesetak godina, tačnije 1970, grupa kampera je pronašla golo žensko telo kod Bergena u Norveškoj u dolini Isdala. A onda počinju bizarnosti. Pored leša se nalazio beznin, ogromna količina pilula za uspavljivanje i još puno toga, pa čak i ostaci pasoša. Ali ništa od predmeta nije bilo dovoljno da otkrije njen identitet. Otisci na njenim prstima su bili izbrisani. Inspektori su pronašli i kofere, ali sa svih odevnih predmeta su bile isečene etikete. Pronađeno je i nekoliko lažnih pasoša, kao i zabeleške. Jedino što su istražitelji mogli da zaključe je da je žena pisala u šiframa, koje nikada nisu protumačene.

Pazite dalje! Bilo je najmanje 100 svedoka koji tvrde da su videli misterioznu devojku! Ali niko nije mogao da se složi ni oko najmanjih detalja, pa čak ni oko njenog izgleda ili godina. I pored toga što je pronađena zapaljena, sa masnicama na vratu i drugim povredama, policija je proglasila da je  Žena iz Isdale počinila samoubistvo! Ni do danas nije otkriveno ko je bila!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime