Pećina pronađena u blizini antičkog hrama koji se nalazi u današnjoj Turskoj prozvana je “vratima pakla” nakon što bi svaka životinja koja bi joj se približila umrla iz neobjašnjivog razloga.

Otvor se nalazi u ruševinama antičkog grada Hierapolisa, a u drevna vremena se koristila za prinošenje žrtve bogu podzemlja Plutonu.

Kad bi doveli bika ili kozu do tajanstvene pećine, oni bi umirali, ali sveštenice koje su ih dovodile ostale bi žive.

Ljudi koji su im se previše približili takođe bi umirali.

“Pećina je puna magle toliko guste i tajnovite da se jedva vidi pod. Svaka životinja koja uđe u nju odmah umre. Kad sam unutra pustio vrapca, istog je trena pao mrtav”, napisao je starogrčki istoričar Strabo. U to vreme se verovalo da životinje ubija smrtonosni Plutonov dah.

Arheolozi koji su istraživali Hierapolis i sami su se uverili u njene smrtonosne osobine.

Ipak, vulkanolog Hardy Pfantz sa nemačkog Univerziteta Duisburg- Essen ovu neobičnu pojavu objasnio je isparavanjem većih količina ugljen dioksida.

Merenja su pokazala da je nivo gasa najveći na visini od 40 santimetara od zemlje. Takođe najveća je koncentracija izmerena u zoru.

“Sveštenice su tokom žrtvovanja životinja stajale na velikom kamenju i tako se činilo da imaju misteriozne moći. Na toj su visini mogle da provedu 20 do 40 minuta bez opasnosti. Ako bi na neko vreme zadržale dah, sveštenice su mogle da prođu kroz ugljen dioksid do kamenja na koje bi se pele”, objasnio je profesor Pfantz.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime