U januaru ove godine tim međunarodnih stručnjaka iz Kalifornije je sa poprilično velikom verovatnoćom ustanovio da u našem Sunčevom sistemu postoji još jedna planeta. Nazvali su je Planeta X, ili Planeta 9.

Ono što je zanimljivo je da je do sada nismo videli. Ali, posredno, na osnovu ponašanja drugih nebeskih tela možemo da zaključimo da je ona zaista tu negde. I da je poprilično velika.

Neki astronomi čak tvrde da postoji šansa da se sudari sa Zemljom i zbriše našu planetu. Mada se većina slaže da je to malo verovatno.

Naučnici još uvek ne znaju kako je Planeta 9 nastala. Najverovatnije objašnjenje jeste da je naša Sunce “ukralo” Planetu od neke druge zvezde pre oko 4.5 milijardi godina. Na njoj je možda bilo i uslova za život nekada u tom slučaju. A to objašnjava i kako je moguće da je tako daleko od Sunca.

Upravo zbog toga ni ne možemo da je uočimo. Iako je velika, Planeta 9 je toliko udaljena od naše zvezde da do nje dolazi skoro ni malo svetla.

Za sada se pretpostavlja da je napravljena od gvožđa i leda i da je temperatura na njenoj površini -226 celzijusa. Masa bi mogla da joj bude 10 puta veća od Zemlje. A lokacija sasvim nepoznata.