Američki Stejt department povukao grupu diplomata iz grada Guangdžou u Kini, zbog zabrinutosti da pate od misteriozne bolesti od koje pate i diplomate na Kubi.

Kako je navela potparolka Stejt departmenta Heder Nauert, ta bolest liči na oštećenja mozga, odnosno ceo slučaj veoma je sličan onom sa Kube, kada su američke diplomate počele da se žale na vrtoglavice, nesnosne bolove u glav, depresiju…

Misterija diplomata s Kube nikada ko kraja nije razjašnjena, niti je ponuđeno bilo kakvo razumno objašnjenje zbog kojih su diplomate osećale te tegobe.

U jednom trenutku su SAD čak i optužile Kubu za specijalni rat protiv američkih diplomata, a jedini trag koji bi mogao da vodi ka objašnjenju takođe se može opisati kao misteriozan – reč je o zvuku koji su snimili stručnjaci u diplomatskom predstavništvu SAD na Kubi, a koji se ne čuje “golim uhom”.

Isti slučaj izgleda sada je i sa diplomatama u kineskom gradu Guangdžou, a prema rečima Nuertove, nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni diplomata imao “medicinski incident”, Stejt department je rasporedio tim stručnjaka da posmatra zaposlene u konzulatu i članove njihovih porodica, prenosi Rojters.

“Medicinski profesionalci nastaviće da evaluiraju nalaze kako bi otkrili uzroke zabeleženih simptoma i ustanoviti da li su nalazi isti kao oni zabeleženi na Kubi ili nemaju nikakve sličnosti”, navela je ona u saopštenju.

“Njujork tajms” je preneo u sredu da je najmanje dvoje američkih diplomata povučeno, nakon što su se razboleli slušajući “čudne zvuke” u Kini.

Podsetimo, zaposleni u američkoj ambasadi u Havani i članovi njihovih porodica povučeni su iz te zemlje prošle godine jer su kod njih zabeležena oštećenja mozga, a taj slučaj zaoštrio je odnose između Kube i SAD. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime