Ova bizarna priča počinje u junu 1999. godine kada je između dve reke u Misuriju pronađeno telo 41-godišnjeg radnika benzinske pumpe.

Telo je identifikovano kao Ricky McCormick, koji je nestao tri dana ranije. Policija je posumnjala na ubistvo.

Ali slučaj postaje mnogo čudniji od svega što su istražitelji do tada videli.

Telo je bilo u mnogo gorem stanju nego što bi trebalo da bude posle samo 3 dana.

Policija je počela da nagađa kako je ubica McCormicka držao u okruženju sa visokom temperaturom kako bi ubrzalo proces raspadanja i sakrio uzrok smrti. Ako je to bio plan – uspeo je. Patolog nije mogao da odredi uzrok smrti. Ipak, kasnije je otkriveno da je upucan.

Policija je takođe u McCormickovim pantalonama pronašla dva papirića. Na oba je bilo rukom ispisano nekoliko rečenica. Ali niko nije mogao da ih rastumači.

Onda se uključio FBI, ali ni njihovi kriptografi nisu uspeli da razbiju šifru.

Iz nekog razloga punih 12 godina to otkriće su krili od njegove porodice. Što je dosta neobična odluka.

A onda, 2011. godine, kad su bili sigurni da misterija sa papirića ne može da se reši – sve su objavili. Uz nadu da će neko pomoći. To se nije desilo.

Ali je otkriveno da Ricky McCormick nikada nije naučio da čita.

Njegova majka rekla je da je znao samo da napiše svoje ime pa teško da su papirići bili njegovi.

Ali ni to nije sve.

Nekoliko nedelja pre smrti Ricky je u par navrata obilazio bolnice žaleći se na bolove u grudima i probleme sa disanjem. Ali, porodica smatra kako je bolnice koristio kao sigurno utočište jer ga je neko progonio.

Jedan od mogućih motiva ubistva koje je policija istraživala je trgovina drogom. Brat vlasnika benzinske pumpe za koju je Ricky radio u nekoliko navrata ga je slao na Floridu po pakete marihuane. Nikada nije puno pričao o tim putovanjima, ali se nakon poslednjeg činio vrlo uplašenim.

Vlasnik pumpe i njegov brat su definitivno bili u vezi sa narko kartelima.

Ali nikada nije otkrivena njihova veza sa ubistvom.

Šifrovane poruke još uvek nisu rastumačene.

Postoji nekoliko teorija.

Prva je da je ubistvo počinio serijski ubica poput Zodijaka.

Druga je ona prema kojoj je Ricky sam napisao šifre. Iako je bio nepismen, znao je slova abecede pa postoji mogućnost da je svakome dodelio neko značenje.

Treća teorija je ona po kojoj se jednostavno radi o piskaranju nepismene osobe i da nemaju nikakvo značenje.

Ipak, ekspertkinja za kriptografiju, Elonka Dunin je 2011. godine rekla kako se ne slaže sa ovom poslednjom teorijom jer je jasno da u šifri postoji određeni ‘ritam’ i da ništa nije pisano nasumce.

Uz to je otkriveno da je McCormick kao dete koristio svoj ‘tajni’ jezik i pismo, što znači da je u teoriji mogao da napravi svoje pismo koje razume samo on.

Inače, razbijanje šifri je proces koji se odvija u četiri koraka. U prvom se odredi jezik kojim je šifra pisana. U ovom slučaju pretpostavlja se da je to engleski. Sledi sistematizacija šifre – zamena reči ili slova, menjanje redosleda reči… Kad se otkrije o kakvom se sistemu radi, kriptografi razvijaju ključ prema kojem će prevoditi šifru. Kad dobiju ključ preostaje im samo prevođenje šifre.

U nerešenom slučaju ubitva Rickyja Mccormicka, nitko nije uspio da dođe dalje do drugog koraka.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime