U ovim trenucima se dešava dramatična borba za grad Kobani na samoj granici Sirije i Turske.

Do njega su došli islamski fanatici iz samoproglašene Islamske države Iraka i Levanta i planiraju da ga osvoje. Možda već večeras.

Više od tri nedelje stanovnici ovog grada, mahom Kurdi odolevaju napadima terorista, ali čini se da će njihov otpor biti krvavo ugušen.

Okolna naselja su već pala, dok grad Kobani i dalje uspeva da se odbrani.

Kobani je maleni grad sa 44.000 hiljade stanovnika. Nalazi se na samoj granici Sirije i Turske. Nastao je početkom dvadesetog veka kao železnička postaja na pruzi koja je spajala Tursku i Bagdad.

Danas u gradu Kobani žive Kurdi, Arapi, Turkmeni i Jermeni. Grad je na samo kilometar od Turske. I tu dolazimo do problema.

Nakon izbijanja rata u Siriji vlast u Damasku i sirijski Kurdi dogovorili su da će Kurdi dobiti autonomiju na severu zemlje, a sirijska vojska će se povući. I to se i desilo. Od 2012. kurdskim prostorom upravljaju Kurdi, a sirijska vojska fokusirana je na rat protiv Islamista koji su u jednom trenutku kontrolisali dobar deo centralne Sirije pa čak pretili i glavnom gradu Damasku.

Damask je odbranjen ali islamisti su krenuli da šire teritoriju po Iraku a sada i severu Sirije. Uz zabeležene stravične zločine, odsecanje glava, silovanja i masovna ubistva.

ISIL nema milosti ni prema kome, a posebno mrze Kurde. U kurdskim naseljima koja su pala već je došlo do masakra civila.

Loša stvar za Kurde u gradu Kobani je što im ni Turska ne želi dobro. Vojnici ove zemlje su raspoređeni na par stotina metara od grada i ne rade ništa da spreče masakr. Takođe, zatvorena je granica.

Već nekoliko dana saveznici na čelu sa Amerikom iz vazduha pokušavaju da pomognu Kurdima bombardujući islamiste. I Srbija se javno priključila koaliciji protiv terorista. Ipak sa terena javljaju da se zastave ISIL već viore na istočnim delovima grada.

Eksperti kažu da ukoliko se ne desi nekakvo čudo, Kobani neće izdržati, a u tom slučaju će doći do masakra možda i preko 5.000 ljudi.

 

 youtube

Da sve bude još gore navodno je jedna od vođa otpora u Kobaniju, mlada Sejlan Ozalp juče izvršila samoubistvo kako ne bi pala u ruke terorista.

Devetnaestogodišnja herojka, koju Kurdi gledaju kao jedan od zaštitnih simbola borbe protiv islamista, je po svemu sudeći ostala bez municije. Sejlan je poslednjim metkom oduzela sebi život kako ne bi pala u ruke onih koji bi je mučili, silovali i na kraju verovatno ubili.

Mnogi misle da je turski predsednik Tayyip Erdogan jedan od krivaca za jačanje terorista u Siriji i Iraku. Turska sve vreme koketira sa islamistima u Siriji. Da hoće vojska ove zemlje mogla bi da zaustavi pad Kobanija. Ima vojnike i oružje tik uz granice, ali ništa ne radi da zaštiti Kurde.

I ne samo to već je Turska blokirala granicu, pa ne dopuštaju Kurdima da pređu na drugu stranu kako bi se pridružili svojim ljudima u borbi za grad. Neki čak kažu da je turska vojska raspoređena na granici upravo sa ciljem da osigura što brži pad grada Kobani.

Ono što je sada jasno je da Erdogan želi širenje islama odnosno pad sekularne Sirije i pad Asadovog režima i to po svaku cenu. Po cenu masakra na Kurdima.

Ukoliko Kobani padne, to će biti pad ljudskosti i pad nade u bolji svet.

Recimo zato što Kobani nije samo grad u Siriji, već grad u kome se u pozadini krvavog rata već dve godine odvija prava socijalna revolucija. Od 2012. godine kada je sirijska vojska napustila grad, dolazi do prave transformacije. Procvetala je jedna istinska demokratska kultura koja promoviše zajedništvo, društvenu emancipaciju, jednakost polova, osetljivost prema okolini, lokalno samoupravljanje, etnički i religijski pluralizam i poštovanje svih različitosti.

I upravo to smeta Islamistima, a po svemu sudeći i Turskoj.

Kobani je bio primer za sve zemlje regiona, izgrađen na ljudskim vrednostima i toleranciji.

Ako Kobani padne ceo svet će biti kriv. Neki direktno, a drugi zato što nisu uradili ništa ili zato što nisu uradili dovoljno! photo: freedom house

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime