Štedljive sijalice su prvo reklamirali, govorili nam da ćemo zaštiti ovu našu jadnu planeticu a mi uštedeti parice za struju. Onda su nas upozoravali da su opasne, ako se razbiju. A sada je NASA došla do još luđih zaključaka o njima.

Vrlo je verovatno da se u štedljivim sijalicama događaju bezopasne niskoenergetske nuklearne reakcije, zaključili su NASA-ini istraživači.

Oni su, naime, u odbačenim sijalicama pronašli jedinstvenu kombinaciju izotopa žive koja se obično dobija u laboratoriji.

"Živa zarobljena u iskoriććenoj sijalici pokazuje neuobičajeno veliku podelu tog elementa na različite izotope. Taj je uzorak potpuno različit od onoga koji smo posmatrali u ranijim istraživanjima, osim ako ne govorimo o namernom obogaćivanju izotopa", navodi za Forbes Lewis Larsen.

Podaci o tim živinim izotopima ukazuju da bi se te nuklearne reakcije mogle dešavati na ekstremno niskom nivou u milionima porodica za vreme normalnog rada štedljive sijalice. Ali nemojte paničiti.

"Odvedemo li ovo istraživanje korak dalje, mogli bi pronaći istinski zelenu i sigurnu nuklearnu energiju", kaže Larsen.

Već dugo se pokušava da se nuklearna energija izvuče iz materijala koji nisu tako pogubni za ljude i okolinu poput urana i plutonijuma, koji emituju radijaciju. Zato se okrenulo istraživanju niskoenergetskih nuklearnih reakcija nikla, vodonika i bakra.

 

Eto, možda će sijalice biti revolucija!