Millijarderi planete Zemlje su ove godine siromašniji za skoro 2 biliona dolara, piše forbes.com.

Bila je ovo loša godina za milijardere, zaključuju analitičari i to zbog nestabilnih tržišta akcija, rata u Evropi, divlje inflacije.

Kao grupa, milijrderi planete su izgubili 1,9 biliona dolara ove godine. I broj milijardera je opao sa 2671 na 2523. Iz redova milijrdera tako su ispali ove godine Sam Bankman – Fried, Kanye West…

Najteže je pogođeno oko 300 svetskih tehnoloških milijrdera, koji su zajedno izgubili više od bilion dolara ove godine. Tako su akcije Amazona pale za skoro 50% što znači da je više od 80 milijardi dolara opalo od neto vrednosti osnivača Jeffa Bezosa. Akcije Microsofta pale su za 27% što je naravno umanjilo bogatstvo suosnivača Billa Gatesa. A Mark Zuckerberg je siromašniji za oko 78 milijardi dolara.

Prema analizi Forbes najveći gubitnik u ovoj godini je Elon Musk. On je izgubio više od 115 milijardi dolara svog bogatstva. Početkom godine bio je najbogatija osoba na planeti a kraj godine je dočekao kao najveći gubitnik.

Američki milijrderi su ove godine bili veliki gubitnici a među njima su i suosnivač kompanije Nike Phil Knight, pa bivši šef Estee Lauder Leonard Lauder i dr.

Ni kineski milijarderi nisu prošli mnogo bolje. Oni su se suočili sa velikim izazovima covid 19 što se nastavlja i ovih dana, pa domaćim protestima, padom globalne potražnje. Veliki gubitnici su suosnivač Alibabe Jack Ma, mogul za flaširanu vodu Zhong Shanshan…

Rat sa Ukrajinom i te kako utiče na najbogatije ljude Rusije koji su pogođeni sankcijama i teškom ekonomijom pa je procenjen pad od 150 milijardi dolara ukupne neto vrednosti milijardera u zemlji.

Ali kako piše Forbes, ne ide svima loše. Pojavili su se novi milijarderi poput investicionog i sportskog magnata Todd Boehlya i dizajnera Tom Forda. Ima još super srećnih milijardera kojima se ova godina baš posrećila.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime