Mikroplastika je pronađena i na najvišem vrhu sveta. U najnovijem istraživanju je ustanovljeno da se mikroplastika pojavljuje i na Mont Everestu, najvišem vrhu na zemlji.

Sada znamo da nema mesta na zemlji u koji nije ušla mikroplastika. Ima je u velikim količinama u zemlji, rekama, morima, okeanima, na planinama ima je u morskim plodovima, u životinjama.

Kao što je bilo i očekivano bazni kamp u kome borave alpinisti, posebno je zagađen. Veliki broj penjača tu kampuje pa je veliki problem odlaganje otpada koji je preplavljen plastikom.

Ovi komadi plastike, manji od 5 milimetara, bili su izrađeni od poliesterskh i akrilnih vlakana, najlona. A to su materijali koji se koriste za vodootpornu odeću koja se nosi napolju, koja štiti od hladnoće, kiše, snega, vetra. Od plastike su i šatori, zastave, konopci, raznovrsna oprema.

Pošto na Mont Everestu penjači ostavljaju ogromne količine otpada nepalska vojska je organizovala kampanju za čišćenje oko 10.000 otpada iz nacionalnog parka Nepal Sagarmatha.

Stručnjaci ističu da godišnje pojedemo najmanje 70.000 mikroplastike. Ali se ne zna precizno kolika količina mikroplastike postaje toksična i nanosi štetu organizmu.