Mnogo je puteva do Maču Pikčua, bilo pešice ili vozom, na konju ili čak autobusom sa organizovanom turom, ali Peru želi da posetiocima olakša posetu najpoznatijoj atrakciji pa grade međunarodni aerodrome u bivšoj prestonici carstva Inka, Kusku.

 
Peruanski predsednik  Olanta Humala je objavio planove o investiranju oko 360 miliona evra u novi aerodrom što bi još više pomoglo turizmu u ovoj zemlji.
 
Sadašnji aerodrom u Kuskou ne može da se nosi sa velikim međunarodnim letovima, pa se oslanja samo na male avione. Na lokaciji koja je okružena planinskim vrhovima ne mogu da preleću veći avioni i postoji vrlo malo letova dnevno. Zato većina turista leti u Limu, koja im nije toliko privlačna i odmah kreću u živopisnije predele.
 
Novi aerodrome izgrađen malo izvan grada omogućava omogućiće lakši put do Maču Pikčua. Zemljište lokalnog stanovništva će morati da bude iskorišćeno, ali predsednik je obećao nadoknadu. Turizam je glavni izvor prihoda u region i vlasti veruju da će novi aerodrome pomoći da siromaštvo nestane. 
 
Ipak, postoji caka. Ruševine Maču Pikčua su pod zaštitom UNESCO-a i broj posetilaca je ograničen na 3000 dnevno da bi se one očuvale.
 
Paču Pikču se nalazi na 2500 metara iznad nivoa mora, a izgradile su ga Inke u 15. veku, a ponovo ga je “otkrio” (lokalci su naravno znali za njega)  američki istoričar Hiram Bingam 1911. godine. Većina turista posetu započinje od lepog Kuskoa koji se nalazi na 70 milja odatle.
 
Photo: Flickr

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime