Svi znamo da internet postoji zbog video snimaka sa mačkama. Ali tajna veza ljudi i mačaka postoji malo duže.

Dovela je do pojavljivanja mačaka u mitologiji i legendama u više kultura. Najviše se spominje u egipatskoj, kineskoj i nordijskoj.

Egipat je bio poklonik takozvane totemske religije, u kojoj je kao središte kulta bila određena životinja kao spiritualni simbol. Mačka je predstavljala svetu životinju, božanstva su nosila njen lik, a njeno ranjavanje ili ubijanje kažnjavalo se smrću. Mačke su i tada bile predstavljane kao korisne životinje jer su ubijale razne štetočine.

U Egiptu se ističu dve božanske mačke. Jedna je Bastet sa glavom lavice, koja je vremenom promenjena u domaću mačku, a predstavljala je majčinsku ljubav i smatrana je zaštitnicom faraona i vrhovnog božanstva. Grci su je zvali Aurilos pa se zato i strah od mačaka zove aurilofobija, a posebno je zanimljivo da ih se plašili Julije Cezar i Napoleon. Drugo božanstvo je bila Sakhmet, takođe sa glavom lavice, a predstavljala je boginju vatre, kuge i rata.

Stari Kinezi su smatrali da je mačka nastala iz ljubavi lavice i majmuna. Lavica je svom potomstvu podarila dostojanstvo, a majmun razigranost i radoznalost. Sa druge strane, mačka se spominje i u negativnom kontekstu. Smatrana je jin životinjom jer se kreće noću i predstavlja sile zla.

Nordijska mitologija govori o boginji Freyi čije su kočije vukle crne mačke koje su se često transformisale u crne konje, što po nekim verovanjima ima demonsku crtu. Mačke su često prikazivane oko Freyinih nogu kao simbol domaćinstva jer je Freya bila boginja ljubavi i plodnosti.

Evo jednog snimka da vas mine želja:

https://youtu.be/tntOCGkgt98