Lovci na Hitlerovo blago spremaju se da iskopaju 48 sanduka nacističkog zlata vrednih oko pola milijarde evra. Blago je u palati gde su Hitlerovi sledbenici SS trupa imali javnu kuću. Inače to je palata iz 18 veka i nalazi se u mestu Minkowskie u Poljskoj.

Procenjuje se da u sanducima ima 10 tona zlata i raznovrsnih dragocenosti, prenosi dailimail.co.uk.

Blago je ukradeno krajem Drugog svetskog rata po naređenju Hajnriha Himlera, jednog od najmoćnijih ljudi Trećer rajha.

Misli se da je blago zapravo zlatou” koje je nestalo iz policije poljskog grada Wroclaw. Tu su i dragocenosti iz privatnih kolekcija bogatih Nemaca koji su živeli u regionu koje su zaposele SS trupe pa su svoje blago predali ovim trupama na čuvanje kako bi ga zaštitili od otimanja Crvene armije koja je napredovala.

Mesto skrivanja blaga otkriveno je u tajnim dokumentima, dnevnicima ofircira SS trupa, mapom koju su lovci na blago dobili od potomaka oficira koji pripadaju jednoj tajnoj loži staroj više od 1000 godina.

Lovci na blago ističu da imaju sve potrebne dozvole i da sarađuju sa Ministarstvom kulture Poljske. Izgubljena umetnička dela će biti vraćena vlasnicima a povratak svetske baštine bio bi prekretnica na dugom putu pomirenja.  photo: wikimedia, Hans Sönnke

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime