Nije lako biti roditelj. Ali sada pomažemo svima da budu bolji, pre svega za svoju decu. Evo ih 5 navika koje ni jedan roditelj ne bi trebalo da radi.

1. Vikanje

Nekada je stvarno teško ostati miran, ali vikanje na decu nikad nije rešenje. Ako osetite poriv da vičete, odmaknite se nekoliko minuta od njih ili problem rešavate kasnije. Važno je da sa decom komunicirate smireno i iskreno.

2. Omalovažavanje dečijih emocija

Važno je da uvažavate njihova osećanja i mišljenje. Ako su uznemireni zbog nečega što se dogodilo u školi ili sa prijateljima, roditelji moraju shvatiti da je to u dečjem životu najvažnija stvar u tom trenutku, čak i ako se vama čini sasvim beznačajnim.

3. Prigovaranje deci

Deca ne čine uvek ono što im kažete, ali prigovaranje nije rešenje. Ako ne žele da recimo urade domaći odredite vreme kada će morati da to urade. Dajte im konkretne zadatke i pustite ih da ih sami obave!

4. Psovanje

Baš nikada ne smete da psujete pred decom.

5. Prekršena obećanja
Deca imaju veoma izražen osećaj za poštenje. Ako prekršite obećanja to će im usaditi nepoverenje. Ako niste sigurni u nešto obećajte da ćete dati sve od sebe, ali pobrinite se da shvate da to nije garancija.