Nemački arheološki institut objavio je neverovatno otkriće. U južnoj Rusiji nađeno je 13 lobanja starih oko 6000 godina. Na njima se vide tragovi operativnih zahvata a pacijenti su ih preživeli.

Pronađene lobanje iz bronzanog doba analizirane su mikropskopski i pomoću kompjuterske tomografije, navodi “American Journal of Physical Anthropology”.

Ove lobanje su pripadale podjednako muškim i ženskim osobama, između 10 i 60 godina starosti. Na gornjoj strani lobanja su rupe, malo pozadi, a kako ivice nisu ostale oštre nego zaobljene, jasno je da se na ivicama kost regenerisala, što može da znači samo to da su te osobe živele još relativno dugo nakon operacija. Reč je o tipičnoj trepanaciji.

O razlozima tih operacija naučnici se još spore. Očigledno se nije radilo o obrađivanju povreda nastalih nakon preloma lobanje ili povrede mozga, jer bi se inače tragovi pukotina na lobanji najverovatnije videli i izvan rupe. Naučnici ne isključuju mogućnost da je reč o operaciji usled epilepsije ili migrena, kao ni da je reč o ritualnim zahvatima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime