Litijumske baterije su veliki problem i zagađivač. Šta će biti sa starim litijumskim baterijama je pitanje bez odgovora, navodi se u obimnom tekstu bbc.com u kome se analizira njihova proizvodnja i reciklaža

Električna vozila zamenjuju štetna isparenja motora sa unuštranjim sagorevanjem. Brojne kompanije koje proizvode električne autommobile već su najavile da će narednih godna prestati da prodaju vozila na gas. Prema analizama dve trećine svetske prodaje putničkih vozila biće električna do 2040. godine.

“Iako ovo može da zvuči kao idealan put ka održivoj snazi i putovanju, postoji veliki problem,” piše u tekstu. Međutim, litijum jonske baterije se teško recikliraju. Njihovo recikliranje je veoma složeno a može biti i opasno ako se pogrešno rastavljaju.

U prosečnoj fabrici za reciklažu baterija, delovi baterija se usitnjavaju u prah a onda se taj prah topi ili rastvara u kiselini. Ali litijumske baterije se sastoje od mnogo različitih delova koji bi mogli da eksplodiraju ako se ne rastavljaju pažljivo.

Stručnjaci naglašavaju da zato više košta njihovo recikliranje nego iskopavanje više litijuma da bi se napravile nove.

Samo oko 5% Li baterija u svetu se reciklira a ostatak odlazi u otpad.

Ali reciklaža nije jedini problem zbog čega su litijumske baterije veliki problem za životnu sredinu. Iskopavanje raznih metala potrebnih za Li baterije zahteva ogromne resurse. Za iskopavanje jedne tone litijuma potrebno je 2.273 litara vode. Takođe, litijum, kobalt i nikl zahtevaju mnogo struje i mnogo truda da bi bili iskopani, prerađeni i pretvoreni u baterije.

Tako je recimo u Čileu iskopavanje litijuma povezano sa opadanjem vegetacije, višim dnevnim temperaturama i sve većim sušama.

Sve u svemu, iako električna vozila mogu pomoći u smanjenju emisije ugljen dioksida tokom svog životno veka, baerija koja ih napaja počinje svoj životni vek opterećena velikim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Naučnici i laboratorije u svetu rade na pronalaženju efikasnijeg i manje štetnog načina razlaganja litijumskim baterija.

Ali ima naučnika koji rade na proizvodnji baterije koja je napravljena od organskih supstanci koje se mogu razgraditi na bezopasan način.

Proizvođači električnih automobila su takođe počeli da ponovo koriste i menjaju sopstvene baterije na više različitih načina. Na primer, Nissan obnavlja stare automobilske baterije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime