Robotska istraživačka sonda Mejven stigla je uspešno u orbitu Marsa posle pređenih 711 miliona kilometara, saopštili su zvaničnici NASA a prenosi B92.

Sonda je započela je svoj put pre 10 meseci s ciljem da prouči gornju atmosferu Marsa i da otkrije kako se atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suvu. Misija je koštala 671 milion dolara, a pravi posao tek sad počinje. Mejvenu je trebalo 33 minuta da se se stabilizuje u orbiti oko Marsa.

Kontrolori leta u Koloradu provešće narednih šest nedelja u podešavanju Mejvena i proveri svojih naučnih instrumenata. Tada će započeti proučavanje gornje atmosfere Marsa, a posmatranje će se vršiti iz orbite, neće biti sletanja.

"Prethodna svemirska letelica je izvršila merenja i naučili smo dosta o višoj atmosferi ali nismo bili u mogućnosti da sastavimi celu sliku", rekao je istraživač Brus Džakoski.

NASA je lansirala sondu Mejven u novembru prošle godine sa Kejp Kanevarela na Floridi, a prethodno lansirane tri orbitalne letelice su otkazale. Mejven će se pridružiti letelicama koje već kruže oko Marsa, a tamo se već nalaze dve američke i jedna evropska.

Njima će se, ako bude sve po planu, pridružiti indijska interplanetarna letelica Mangalijan, koja će stići do Marsa u sredu.

Mejven će provesti najmanje godinu dana skupljajući podatke s Marsa i njegove orbite. Na sebi ima osam instrumenata koji će vršiti merenja. Svi ovi robotski skauti su uvod u ljudsko istraživanje, a NASA se nada da će prvi istraživači stići na Mars 2030. godine.

Mejven će sledećeg meseca morati da "preživi" sudar sa kometom. Ali, istraživači kažu da postoji vrlo mala mogućnost da Mejven bude oštećen.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime