Verovatno ni jedno izgubljeno blago ne izaziva toliko pažnje i dan danas kao legendarna Ćilibarska soba.

E pa možda smo na putu da je konačno pronađemo.

Bartlomiej Plebanczyk, istoričar i direktor muzeja na severoistku Poljske misli da zna gde je.

Stariji meštani su posvedočili kako su svojim očima videli nemački konvoj kako donosi misteriozne kutije u napušteni bunker blizu granice sa Rusijom. Sve se dogodilo početkom 1945. godine. Što se vremenski uklapa u nestanak Ćilibarske sobe.

A onda su predstavnici Mamerki muzeja obavili skeniranje zatrpanog bunkera i ustanovili da se u njemu kriju tajne prostorije.

“Ovo je savršeno mesto da nešto sakrijete”, smatra Plebanczyk i dodaje kako je ubeđen da je blago upravo tu.

Poljske vlasti su se takođe zainteresovale za ceo slučaj pa planiraju da raskopaju bunker i provere tajne prostorije.

View post on imgur.com

photo: wiki, jeanyfan

Ćilibarska soba je napravljena 1701. godine. I smatralo se da je jedna od najvrednijih stvari u Rusiji svih vremena, dok su je neki nazivali i “Osmo svetsko čudo”. Ćilibarska soba je bila neverovatna prostorija, napravljena sasvim očekivano od ćilibara. Ako niste znali ćilibar je fosilizovana smola četinarskog drveta Pinus succinifera, koje je izumrlo. Baltički ćilibar je nastao u tercijaru pre oko 50 miliona godina. Dakle, izuzetno je redak i vrlo vredan. E sada zamislite celu sobetinu napravljenu od njega i još malo zlata pride.

A onda su je 1941. godine nacisti celu ukrali iz Petrograda.

Vidite, Rusi su se malo preračunali kod opsade grada pa su je ostavili nezaštićenu. Zapravo, umotali su je u papir, valjda se nadajući da će Nemci okrenuti leđa i otići. Ali, Nemci su tačno znali šta traže.

I celu su je preneli u Nemačku, ponovo sastavili i izložili u dvorcu u Koninzbergu. A onda je Hitler negde 1945. godine shvatio da stvari baš i ne idu po planu pa je naredio da se soba ponovo rastavi i odnese na tajnu lokaciju.

I to je to.

Od tada je niko nije video.

U dokumentima stoji da je blago odneseno na voz. I to je poslednja informacija koja postoji. E sad, nikome nije baš jasno kako su sanduci i sanduci poprilično upadljivog ćilibara nestali. Neki smatraju da je odnešena na brod koji je potopljen. Drugi misle da je i danas u bunkeru ispod grada. Inače, Rusi su je tražili godinama posle Drugog Svetskog Rata. U tome im je čak pomagao i Štazi, tajna policija Istočne Nemačke. Ali bez uspeha.

Moguće je i da je izgorela u poslednjim danima rata. Ipak, delovi sobe se povremeno pojavljuju ponegde, što samo podgreva celu misteriju.

I čisto da znate, Nemačka je poklonila Rusiji repliku ćilibarske sobe, kako bi se malo iskupili za sve te problemčiće koje su napravili.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime