Ledene zime stižu iz SAD u Evropu

Spremite se za smrzavanje

Uživate u toplom vremenu krajem novembra? Niste jedini. A neverovatno je toplo i na Severnom polu gde temperature dostižu i 20 stepeni.

Ali ako očekujete toplu i blagu zimu, ovo bi trebalo da pročitate.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Climate Change upozorava na ekstremne zime koje su pred nama.

Klimatolozi već godinama upozoravaju da to što se pod uticajem globalnog zagrevanja Arktik ubrzano topi ne podrazumeva da će nam zime biti sve toplije.

Zanimljivo je da je Evropa u poslednjih nekoliko godina uglavnom bila pošteđena izrazito velikih prodora ledenog polarnog vazduha sa Severnog Pola koji se zimi često spuštao širom Američkog kontinetnta.

Međutim, nova studija ukazuje da bi to moglo da se promeni. Tridesetogodišnji satelitski podaci ukazuju da se zimski polarni vrtlog sve više seli na istok – sa severozapada SAD-a prema severoistoku SAD-a i dalje prema Evropi.

Trebalo bi da znate da postoje dva polarna vrtloga. Jedan u stratosferi na visini od oko 19.800 metara a drugi u troposferi na visini između 5.500 i 9.000 metara. Kada meteorolozi govore o polarnom vrtlogu, obično misle na onaj niži, u troposferi.

Satelitski podaci korišćeni u novoj studiji pokazuju da viši stratosferski polarni vrtlog slabi i putuje prema istoku. Njegovo slabljenje vam se možda čini kao dobra vest? Ali to ne mora da znači. Zato što je tako čak i veća verovatnoća da će se odvojiti od polarnih krajeva i spustiti duboko prema jugu, noseći ledeni vazduh i padavine sa sobom.

Autori ističu da za sada još ne mogu da daju precizne podatke da li bi i kada tako nešto tačno moglo da se dogodi.

Ipak, prema meteorološkim modelima postoji mogućnost da već ove zime ledeni vazduh sa severa stigne do južnih delova Evrope. A to znači da bismo mogli da imamo veoma hladnu zimu, kakva nije bila godinama…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *