Na današnji dan, 3. novembra 1957. godine Sovjetski Savez poslao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2.  Samo mesec dana pre toga SSSR je u svemir poslao prvi satelit ikad, Sputnjik 1.

Nesrećni pas je preživeo nekoliko sati i umro u mukama. Pre toga je obledela Zemlju 9 puta.

Lajkino putovanje u svemir za Moskvu je bila još jedna pobeda u svemirskoj trci sa Amerikancima. Sovjeti su sve iskoristili i za obeležavanje 40 godina od Oktobarske revolucije pa je cela misija bila ispraćena u državnim medijima.

Inače Lajka je bila mešanac sa ulica Moskve. Imala je oko 3 godine i teška šest kilograma. Pre sudbonosnog leta svi psi su trenirali da budu smešteni u male kaveze.

“Birali smo samo ženke jer one ne treba da dignu nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih je bilo više i bile su manje zahtevne”, objasnila je ruska biološkinja Adilja Kotovska.

Čak su tražili i posebno slatke kuce zbog propagande.

Naučnici su naravno znali da će Lajka uginuti.

Sputnjik 2 lansiran je u 5.30 ujutro po moskovskom vremenu iz Kazahstana, na mestu gde he kasnije podignut kosmodrom Bajkonur.

Jadnoj lajki kuce je brzo kucalo prilikom poletanja. Tek posle tri sata se vratio na normalu. Ali nije dugo trajala njena sreća.

Tokom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli dostigla je 40 stepeni. Izolacija satelita nije bila dovoljno dobra. Naučnici su mislili da će Lajka moći da preživi osam do deset dana, ali uginula je od dehidracije nekoliko sati kasnije.

Sovjetski mediji su danima javljali kako je Lajka dobro. Onda su saopštili kako je mirno preminula od otrova u hrani. Što nije bila istina, ali Moskva se te verzije držala godinama.

Uspeh ove misije bio je dovoljan da nešto kasnije pošalju prvog čoveka u svemir. Bio je to Jurij Gagarin.

Ali to je tek početak. Pročitajte još o najluđim trenucima Sovjetskog svemirskog programa na ovom linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime