Stanovnici grada Florida Kis podpisali su peticiju protiv puštanja genetski modifikovanih komaraca, koji bi navdono trebalo da spreče širenje denga groznice, piše The Guardian. Peticiju je za sada potpisalo 97.000 ljudi.

Pa u čemu je problem sa tim genetski modifikovanim komarcima?

Ne zna se! Ako se puste, niko ne zna kako bi delovali na ekosistem, kaže autor teksta Mila de Mier. Kritikuje se britanska kompanija Oxitec, koja je proizvela genetski modifikovane komarce, i po svaku cenu želi da ih pusti u prirodu ne vodeći računa o željama stanovnika Florida Kis.

Navodno, genetski modifikovani komarci bi pomogli sprečavanju širenja prenosnika denga groznice, akutnog infektivnog oboljenja iz grupe hemoragijskih groznica. Bolest prenosi ženka komarca Aedes aegypti.

Puštanjem genetski modifikovanih komaraca zapravo bi se, kako se tvrdi, kontrolom rađanja regulisalo potomstvo, jer bi se pustili komarci koji su zahvaljujući genetskoj modifikaciji sterilni i onda ženke neće imati potomstsvo.

Eksperiment je sproveden 2009. godine na Kajmanskim ostrvima u Karibskom moru, gde je upravo zahvaljujući genetski modifikovanim komarcima smanjena populacija komaraca. Ovi komarci, opet tvrde pobornici tih malih krvopija iz laboratoije, nisu uticali na promenu ekosistema.

Denga groznica može biti smrtonosna, prate je bolovi u kostima i mišićima.

Možda je ovo dobra ideja, ali nama nekako deluje kao da gase vatru benzinom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime