Evo priče koja je mogla da se desi samo na Balkanu, a podigla je svet na noge.

Sve je počelo kada je krava Penka iz Bugarske prešla u Srbiju pre par dana. Ilegalno i bez pasoša. Ali ne treba joj zameriti, Penka se uplašila od vukova.

“Pobegla je iz sela Kopilovici od vukova”, kaže njen vlasnik Ivan Haralampiev.

A onda, dve nedelje kasnije Ivana su pozvali telefonom iz Srbije i javili mu da je njegova krava u
obližnjem selu. I sve je bilo ok, krava je vraćena kući gde je pregledao veterinar.

Ali, onda su bugarske vlasti obavestile Haralmpija da krava mora da bude uspavana zbog strogih propisa EU pošto je prešla grancu bez pasoša i dokumentacije.

I pored potvrde srpskih graničara da je sve u redu i da Penka bez problema može da se vrati u Bugarsku, vlasti te zemlje će ipak morati da postupe prema pravilima EU. Odnosno da sve životinje moraju da imaju urednu dokumentaciju. Ipak, jasno je da je Penka Bugarka i da samo želi da se vrati svojoj kući.

Ubrzo se priča proširila pa o slučaju Penka pišu svetski mediji. Peticiju za spašavanje Penke je potpisalo već 35.000 ljudi, a čak su se i poznate face uključile u akciju spašavanja.

Recimo Paul Mccartny, jedan od članova Bitsla je poručio da kravica nije uradila ništa loše i da bi bilo divno da je puste na miru.

Ipak, izgleda da će sve biti ok.

Portparolka Evropske komisije Ana Kajsa Itkonen rekla je da će kravu pregledati veterinari i ako testovi pokažu da je zdrava Penka će moći da se vrati kući.

Konačna odluka bugarske Agencije za bezbednost hrane očekuje se u narednih 15 dana.

Pravda za Penku!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime