Kovid pasoši stižu. Evropska unija će ove nedelje raspraljvati o predlogu, ali i druge zemlje traže neki modalitet koji će olakšati putovanja ljudima koji su potpuno vakcinisani.

Ipak, postoje i neki problemi na koje ukazuje pre svih Svetska zdravstvena organizacija.

Osnovna zabrinutost je problem nejednakosti, odnosno činjenica da još uvek ne mogu da se vakcinišu svi koji žele. Čak i u bogatim zemljama, još se vakcinišu samo prioritetne, odnosno posebno ugrožene grupe. Mnoge zemlje još nisu ni počele vakcinaciju, pošto nemaju vakcine, pa bi kovid pasoši izazvali velike nejednakosti odnosno diskriminaciju.

“U ovom trenutku sertifikat o vakcinaciji kao zahtev za putovanja ne bi bio dobar iz prostog razloga što vakcine nisu dostupne širom sveta i nejednako su raspoređene”, objašnjava Michael Ryan iz SZO.

Potvrda o vakcinaciji može da bude korisna za pitanja javnog zdravlja, ali tim osobama ne bi trebalo garantovati više slobode zato što nije konačno potvrđeno da li vakcinisani mogu da prenesu bolest.

“Nejednakost i nepravda mogu da se dodatno ugrade u sistem ako odluke koje budemo donosili budu ograničavale neke ljude, da vakcinisani mogu da idu tamo gde oni bez vakcina ne mogu”, dodaje Ryan.

Takođe, još uvek ne postoji univerzalni standard za sertifikate o vakcinaciji. To znači da potvrde lako mogu da se falsifikuju.

“U trenutku kada se nešto napravi što ima vrednost, odmah će se pojaviti sekundarno tržište sa lažnim verzijama”, kaže Roderick Jones prvi čovek bezbednosne firme Concentric iz Vašingtona.

On objašnjava da je dodatni problem tošto sertifikat mora da potvrdi da je osoba ta koja se predstavlja kao i da je ona vakcinisana.

Mnogi stručnjaci za IT smatraju da bi zbog svih problema sistem trebalo da podrazumeva otvoreni standard i da bi države trebalo da naprave zajednički standard.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime