Jedva ste čekali da možete slobodno da se krećete bez policijskog časa, da planirate svoje vreme, viđate se sa prijateljima, obilazite muzeje, pozorišta, restorane.

E, upravo odlazak u restorane sada je drugačiji i zahteva posebnu pažnju i odgovornost. Svi znamo, pandemija novog korona virusa covid 19 izmenila je naše navike i živote.

Pa tako i odlazak u restoran.

Osnovno je da vam ruke budu čiste kada krenete da jedete i nemojte dodirivate ono što ne morate, odnosno, ne dodirujte ništa osim svog pribora i tanjira.

Valjda se to podrazumeva, ali ipak treba naglasiti, ukoliko imate bilo koji simptom, bol u grlu, kašalj, dijareju, gubitak mirisa i ukusa, bolove u telu, koji može ukazivati na coronu, ne idite među ljude. Nikako nemojte odlaziti i u restoran ni zbog sebe ni zbog drugih.

Ako baš želite da idete u restoran na ručak ili večeru, birajte one na otvorenom, divne baštice gde je provetravanje sigurno efikasnije nego ako ste u zatvorenom prostoru. Nikako nemojte sedeti tamo gde radi klima, jer ona može biti izvor zaraze.

Još uvek nije poželjno ručavanje sa ljudima koji ne žive u vašem domaćinstvu. Socijalna distanca je neophodna i obezbeđuje zaštitu od prenošenja virusa.

Ipak ste rešili da sa prijateljima večerate u restoranu, pa dobro, ali nemojte ostajati predugo.

Nemojte deliti hranu sa drugima i nemojte tražiti da vam dodaju so, ulje, kečap. Što je sigurno, sigurno jer virus ostaje izvesno vreme i na površinama raznih predmeta.

Ponašajte se racionalno, razumno, bezbedno. To je u vašem i interesu i onih sa kojima ste u društvu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime