Ljudi mogu da komuniciraju pomoću mirisa, kažu istraživači. Eksperimenti su pokazali da osećanje straha i gađenja mogu da se prenesu i putem znoja. 
 
Dr Gun Semin sa univerziteta u Utrehtu  je rekao da prethodna istraživanja pokazuju da gledanje u uplašeni izraz lica vodi do ubrzanog disanja i bržeg kretanja očiju.
Slično tome, signali gađenja izazivaju da grčimo nos i spustimo obrve, opet kao reakciju na opaženu pretnju. 
 
Isto znači i telesne tečnosti. Konkretno, oni koju udahnu hemosignale straha i sami će osetiti strah, a oni koji udahnu homosignale gađenja mogu da naprave identičan izraz lica i pokažu znake odbijanja.
 
Istraživači su uzeli uzorke znoja sa muškaraca dok su posmatrali strašne ili gadne scene u filmovima. Potom su izložili žene uzorcima znoja. Zabeležili su izraze lica i kretanje očiju i pratili njiihovo ponašanje do završetka zadatka. Žene koje su izložene hemosignalima “znoja straha” su imale zastrašeni izraz lica, a one koje su bile izložene “gadnom znoju” su imale gadljive izraze lica.
 
Izloženost strahu i znoju je takođe zarazila žene tokom vizualnog eksperimenta, kada su pratili kretanje očiju i ponašanje nakon udaha koje se povezuje sa određenim emocijama.  Žene nisu bile svesne ovih efekata. 
 
Ova otkrića su veoma važna jer su suprotna uvreženom mišljenju da se komunikacija među ljudima obavlja isključivo jezikom i vizualnim znacima. A ovi eksperimenti govore da se hemosignali  ponašaju nezavisno od svesti. Ovo može da objasni vrstu “emotivne zaraze” koja se često dešava u plesačkim grupama.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime