Ako hoćete da se zabavite pročitajte knjigu “Brzo i sporo razmišljanje” dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Daniela Kahnemana. U njoj je objavljeno niz istraživanja o racionalnim modelima prosuđivanja i donošenja odluka.
 
Posebno je bilo zanimljivo istraživanje sprovedeno na fakultetima.
 
Više od polovine studenata prestižnih američkih fakulteta, od Harvarda preko MIT-ja do Princetona, pogrešno je odgovorilo na jedno jednostavno pitanje.
 
To teško teško pitanje glasi: Ako bejzbol palica i lopta koštaju 1,10 dolara, a palica je dolar skuplja od lopte, koliko košta lopta?
 
Ako ste pomislili da je odgovor 0,10 dolara ili 10 centi, pogrešili ste. Pravi odgovor je 5 centi.
 
Kahneman to tumači postojanjem "intuitivnih, privlačnih i istovremeno pogrešnih odgovora", koji se događaju zbog toga što vam je mozak registriovao brojku 10 kao dominantnu. Kad bi lopta koštala 10 centi, onda bi zajedno s palicom koštala 1,20 dolara. On navodi i da je taj odgovor sigurno pao na pamet i onima koji su pravilno odgovorili, ali su ipak proverili matematičku operaciju.
 
"Mnogi ljudi imaju previše samopouzdanja i polažu preveliku veru u sopstvenu intuiciju. Oni, očigledno, kognitivne procese doživljavaju kao blagu neprijatnost, pa ih izbegavaju koliko je to moguće", napisao je o onima koji su "pali" na ovom pitanju.
 
A  ispostavilo se da je više od polovine studenata najprestižnijih fakulteta, kao što su Harvard, MIT i Princeton, dalo pogrešan odgovor, dok se na drugim fakultetima deo pogrešnih odgovora popeo iznad 80 posto.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime