Česte promene posla i firme za koju radite često može da ostavi loš utisak. I mnogi poslodavci kažu da ukoliko neko od kandidata u CV-u ima previše kompanija koje je izmeđao, to može da bude nedostatak i pored nesumnjive stručnosti.

To obično može da govori da niste posvećeni, da iz nekog razloga ili vama ne odgovara tim ili timu vi ne odgovarate. Ili još gore, da niste lojalni.

Ipak sve to je pogrešno, otkrivaju istraživači. Takođe promena posla utiče na visinu vaše plate.

Odnosno, postoji jak argument u prilog čestog menjanja poslova. Zaposleni koji ostaju duže od dve godine u jednoj kompaniji imaju 50 posto manje plate od onih koji češće menjaju radno mesto.

Recimo, prvi čovek za talente u Netflixu Patty McCord kaže bi pogotovo mladi ljudi obavezno trebalo da menjaju firme na svake tri do četiri godine.

Otkriveno je i da oni koji su spremni da promene radno mesto brže uče, efikasniji su i zapravo – više lojalni kompanijama.

Zašto je to tako?

Zato što su stalno izvan svoje comfort zone (mirne zone) i spremni su na rizike. Oni znaju da moraju brzo da uče kako bi bili sve bolji i ostavili dobar utisak u novom okruženju. I tako na svake tri godine.

Zbog toga pružaju više nego što su plaćeni i najviše doprinose timovima i kompanijama.

Stručnjaci kažu da česte promene poslova zapravo više doprinose stabilnosti i sigurnosti od rada u jednoj kompaniji.

Ukoliko ne menjate radno mesto na svake tri godine ne razvijate veštine neophodne za brzo pronalaženje posla i zato nemate stabilnost, zaključuje McCord, piše Inc.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime