Naučnici su pokušali da istraže koji je granični broj nuklearnih projektila posle kojih bi mogao da nastane globalni haos.

Došli su do broja 100. To je prilično malo kada se zna da nuklearne sile, u celom svetu, poseduju oko 15.000 projektila. Čak i u najboljem slučaju, veliki napad bi imao globalne posledice sa milionima mrtvih u prvom udaru i masovnim nestašicama i glađu, koje bi usledile.

Naučnici zato kažu da bi bilo bolje da se arsenal smanji na najviše 100 atomskih bombi po zemlji.

“Sa 100 projektila i dalje imamo nuklearno odvraćanje, ali izbegavamo verovatne posledice koje bi mogle da unište i celokupno stanovništvo”, smatra Džošua Pirs sa Tehnološkog univerziteta u Mičigenu.

Istraživači su analizirali scenario o napadu sa 7.000, 1.000 ili sa 100 projektila, kao i posledice po okolinu, koje bi pogodile i populaciju zemlje koja je napala. Samo 100 projektila bačenih na gusto naseljeno područje Kine, u hipotetičnom scenariju, ubilo bi više od 30 miliona ljudi.

Takav napad bi doveo do pada temperatura i padavina i uništio ozonski omotač. Drastično bi pala proizvodnja hrane, a uništena bi bila i industrija koja bi u nekim slučajevima mogla potpuno da stane.

Pirs upozorava i da bi manjak hrane i glad doveli do nasilja koje bi moglo da odnese ogroman broj novih života.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime