Koji se stručnjaci traže u ovo vreme pandemije, tehnoloških inovacija, razvoja robotike i informatike. Odgovor na ovo pitanje može pomoći ljudima da usmere svoje obrazovanje ka traženim profesijama ili da nadograđuju znanja kako bi se lakše zaposlili.

Adecco je analizirao tržište širom sveta i sastavili su listu zanimanja koje će poslodavci u budućnosti sve više tražiti.

Arhitekta na mreži

Stručnjak koji se bavi interaktivnim inovacijama na vebu. To je vrlo traženo zanimanje zato što umrežava svet veba, mreže i različitih uređaja. Mora da poznaje komunikacije, informacione sisteme i tehnologiju. Dakle, to je multimedijalni stručnjak. Zarađuje oko 180 hiljada evra godišnje.

Cloud arhitetka

Cloud arhitetka je veoma traženo zanimanje. Cloud je sinonim za dostupnost, brzinu i lakoću upravljanja podacima. On se prilagođava poslovnim potrebama preduzeća. On se bavi projektovanjem i izgradnjom cloud okruženja. On nije samo stručnjak za programiranje. Ova vrsta stručnjaka mora da ima višetruko znanje, sarađuje sa drugim stručnjacima iz raznih oblasti kako bi stvorio najefikasniju poslovnu korist za kompaniju. On primenjuje nove platforme, nova rešenja za šta je potrebno dobro poznavanje korporativne informacione tehnologije. To je dinamična i profesionalna figura. Cloud arhitekta je među najtraženijim figurama velikih kompanija Coca Cola, IBM, Amazon, Salesforce, SAP… Zarada je od 60 do 150 hiljada evra godišnje.

Analitičar podataka

Stručnjaci za analize podataka biće u prednosti na tržištu rada. Kompanije traže ovakve stručnjake koji umeju da čitaju podatke, tumače ih i predlažu najbolja rešenja za poslovanje. Oni moraju da dobro poznaju programiranje, kvantitativnu analizu, poznavanje proizvoda, komunikacije i rad u timu. Prosečna plata im je od 87.000 do 140.000 evra godišnje.

Menadžer energije

Ovaj stručnjak promoviše najbolja rešenja za korišćenje energije u organizacionoj strukturi. On mora da bude dobro upoznat sa poslovnim potezima kompanije i da onda racionano upotrebi potrebnu energiju. Godišnje zaradi od 30. do 60.000 evra. U kompanijama gde ima zelenih radnih mesta zarada je 90.000 evra.

Stručnjak za razvoj

Stručnjak za razvoj strategija i rasta kompanije poznaje računarski inženjering, marketing, komunikaciju na društvenim mrežama. Takođe to su oni koji znaju analizu podataka, finansija, umrežavanja, marketinga i dizajna. Godišnje zarade od 60.000 do 170.000 evra.

Stručnjak za kupce

Ovaj stručnjak odlično poznaje korisnike proizvoda kompanije u kojoj radi. On mora da poznaje dinamiku potrošnje, prikuplja važne podatke, dizajnira korisničko iskustvo vezano za upotrebu digitalnog proizvoda – veb stranice, aplikacije, softvere. Ovaj stručnjak je najvažniji za dobar odnos između potrošača i proizvoda. Prosečna zarada je oko 58.000 evra godišnje.

Upravnik pogona

Upravnik pogona nadgleda rad pogona kompanije. To su veoma važni i odgovorni stručnjaci koji kompanijama osiguravaju efikasnost i produktivnost.

On organizuje svakodnevni rad proizvodnih pogona. Vodi računa o radnicima i njihovoj sigurnosti, rasporedu rada, obuci novih radnika, o opremi. Takođe prikuplja podatke, analizira ih kako bi poboljšao proizvodni ciklus. Za ovaj posao traži se iskustvo iz oblasti industrijskog inženjerstva, poslovnog menadžmenta i sl. Ističe se da radnici sa višegodišnjim fabričkim iskustvom mogu dodatno da se obrazuju za ove poslove ili da imaju master studije iz poslovnog upravljanja. Ovaj stručnjak mora da bude majstor za komunikaciju, da zna kako da motiviše radnike, da brzo i efikasno rešava probleme. Zarada je od 80.000 do 100.000 godišnje.

Menadžer projekta

Menadžer projekta će biti profitabilno zanimanje u budućnosti. Procenjuje se da će u narednih 10 godina potražnja za ovim stručnjacima porasti za 33%. Menadžer projekta pokreće, planira, realizuje, kontroliše i zatvara određeni projekat. Sve u svemu, upravlja projektom od početka do kraja. Mora da ima raznovrsna znanja iz ekonomije, marketinga, komunikacije. Onaj ko želi da se bavi ovim poslom treba da ima sposobnost urpavljanja procesima, da dobro rešava probleme, da ima liderske veštine i dobru saradnju sa timom. Zarađuje do 70.000 evra godišnje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime