Ko kupuje kripto valute u nesigurno vreme? Izgleda da je to alternativa u zemljama gde inflacija smanjuje vrednost nacionalih valuta poput Argentine i Turske.

Tamo su visoka inflacija i pad lokalnih valuta primorali građane da potraže spas u digitalnom novcu, prenosi Poslovni dnevnik.

Po vlasništvu nad digitalnim valutama u svetu prednjači Turska, s udelom od 27,1 posto, a sledi Argentina, s 23,5 posto, što je znatno više od procenjene globalne stope od 11,9 posto, prema podacima istraživačke kompanije GWI.

Pored vodećih pozicija po usvajanju kriptovaluta, Turskoj i Argentini zajednička je i visoka inflacija, koja je dovela do pada kursa nacionalnih valuta i kontrole tokova kapitala kako bi se lokalno stanovništvo odvratilo od iznošenja novca u inostranstvo.

Godišnja stopa inflacija u Turskoj u martu je dosegla 50,51 posto, a u Argentini čak 104 posto. Turska lira i argentinski pezo strmoglavo padaju i na rekordno su niskim nivoima. Na crnom tržištu za američki dolar treba izdvojiti oko 464 pezosa, što je više nego dvostruko od službenog kursa od 222 pezosa za dolar.

Velik deo kupovine takozvanih sigurnih utočišta bile su kriptovalute poput USD Coina (USDC) i Tethera (USDT), koji predstavljaju kripto tokene vezane 1:1 za tradicionalnu imovinu poput američkog dolara ili zlata.

“Bilo da je reč o malim ili institucionalnim investitorima, ljudi razmišljaju o tome kako se možemo zaštititi od pada vrednosti valuta”, rekao je Ehab Zaghloul, glavni istraživač u Tribal Creditu, platformi za digitalna plaćanja za startapove na tržištima u razvoju.

Obim trgovanja parom USDT-turska lira prošle nedelje je dosegnuo višemesečni maksimum, podstaknut slabljenjem turske valute i predstojećim ključnim predsedničkim i parlamentarnim izborima. izvor: b92, poslovni dnevnik