Arheolozi u Egiptu otkrili su drevno groblje u blizini slavnih piramida u Gizi, nedaleko od Kaira, objavilo je Egipatsko Ministarstvo antikviteta na društvenim mrežama.

I to bi moglo da potvrdi važno pitanje o piramida.

Na groblju starom 4500 godina otkriveno je nekoliko grobnica, a najstariji mumificirani ostaci pripadaju visokim egipatskim poglavarima.

Prema natpisima pronađenim u grobnici otkriveno je da je tamo bio i Behnui-Ka sveštenik i sudija koji je takođe imao brojne titule, uključujući i onu “pročišćivača kraljeva: Kafre, Userkafa i Niuserra”.

Kafre je faraon koji je naredio izgradnju jedne od piramida u Gizi, dok su Userkaf i Niuserre vladali Egiptom tokom Pete dinastije.

Glavni arheolog i bivši ministar antikviteta Zahi Hawass potvrdio je da iz otkrića groblja u kojem su balzamovani graditelji piramida proizilazi kako piramide nisu gradili robovi, što se do sada smatralo.

Time je i definitivno srušen popularni mit, koji je delimično podstakao i Hollywood, o tome kako su izraelski robovi izgradili piramide.

Ipak, radnicima život nije bio lak iako su bili slobodni građani. Na kosturima su pronađeni znakovi artritisa kao i drugih oboljenja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime